Jan-Willem van Schip maakt indruk in Gent-Wevelgem

Wielrennen Redactie

Zijn eerste grote internationale klassieker en dan meteen twaalfde in een veld van de allerbeste wielerprofs. Jan-Willem van Schip reed zondag indrukwekkend sterk in Gent-Wevelgem. Samen met ploeggenoot Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij maakte de 23-jarige Schalkwijker deel uit van een kopgroep die de Vlaamse koers lange tijd kleurde.

Met zijn klassering net buiten de toptien was Van Schip, onlangs succesvol op het WK baan met twee zilveren medailles, de beste Nederlander. ‘Nu baal ik van die plaats, maar misschien is dat morgen wel anders,’ zei hij voor de camera van de NOS. ‘Deze finale is mij op het lijf geschreven maar dan moet het net goed uitvallen. Ik wilde nog demarreren, maar toen ging Gilbert er gelijk achteraan.‘

In de sprint mikte hij op het wiel van Démare. ‘Maar ik ging te laat aan en Vanmarcke kwam ertussen. Vervolgens zat ik helemaal in de knel.’

Hij baalde vooral dat hij zich had laten wegzetten. ‘Als je zo’n kans krijgt moet je hem nemen. Maar natuurlijk ben ik ook best tevreden.’ Dat was volkomen terecht. Het duo van Roompot kreeg van alle kanten lof toegezwaaid. Ze bleven tot aan de finish in de frontlinie en de Belgische sportzender Sporza deelde aan de Nederlanders de ‘pluim van de dag’ uit. De koers werd gewonnen door drievoudig wereldkampioen Peter Sagan.

 

Floortje Mackaij

Bij de vrouwen leed topfavoriete Jolien d’Hoore voor de eigen supporters een gevoelige nederlaag. De Belgische topsprintster werd op de meet geklopt door de Italiaanse Marta Bastianelli. De 22-jarige Floortje Mackaij uit Woerden, in 2015 winnares van Gent-Wevelgem, eindigde als achtste. Amy Pieters was de beste Nederlandse met de vijfde plaats.