Jan-Willem van Schip mag 1e Paasdag naar de Hoogmis

Wielrennen Hans van Ommeren

Is Jan-Willem van Schip een praktiserend katholiek? Zijn religieuze overtuiging, als hij die al heeft, is natuurlijk een privé-zaak van de Schalkwijker, maar het zou zondag wel van pas komen. Op Eerste Paasdag wacht de jonge wielerprof de Hoogmis, zoals de Ronde van Vlaanderen eerbiedig door de Belgen - en vele anderen - wordt genoemd.

Van Schip is per 1 januari van dit jaar ingelijfd door Roompot-Nederlandse Loterij, geen ploeg die acteert in de WorldTour, de Champions League van het wielrennen. Maar met ploegleiders als Michael Boogerd, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink krijg je natuurlijk wel een wildcard van de zuiderburen, zoals de Nederlandse Amstel Gold Race (op 15 april) op zijn beurt wel een of meerdere Belgische procontinentale teams zal uitnodigen.

Voor Van Schip betekent het in elk geval zijn debuut in een koers waar elke renner van droomt. De Ronde van Vlaanderen heeft niet alleen in het land van herkomst een magische klank. Het is een van de onwankelbare monumenten in het wielrennen. Met Parijs-Roubaix, een week later op de wielerkalender, geldt het voor elke West-Europeaan als de meest begeerlijke trofee.

Van Schip heeft in het eerste kwartaal van 2018 bepaald niet anoniem gekoerst. Zijn eerste doel was een goed optreden op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Twee maal een zilveren medaille bedroeg de buit. Indrukwekkender nog dan de prijzen was de manier waarop de student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageninse Universiteit ze in de wacht sleepte.

Schijnbaar moeiteloos maakte hij vervolgens de overgang van de baan naar de weg. Gent-Wevelgem, een WorldTourwedstrijd van 250 kilometer met de pittige Kemmelerberg, kreeg de Schalkwijker niet klein. Hij was het grootste deel van de koers in de aanval en had nog energie over om zich in de sprint voor de ereplaatsen te mengen. Goed, wereldkampioen Peter Sagan was nog verschillende fietslengtes te groot, maar op de twaalfde plaats mag Van Schip best trots zijn.

De Ronde van Vlaanderen, de Hoogmis van het wielrennen, is echter van ander kaliber. Vorig jaar verwierf de Belg Philippe Gilbert onsterfelijkheid door Peter Sagan te onttronen. Beiden behoren opnieuw tot de favorieten, met nog een peloton Belgen en renners als Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar, Alexander Kristoff en Boasson Hagen.

Nederland schuift ook een topfavoriet naar voren in de persoon van Niki Terpstra, oud-winnaar van een bescheiden klassieker, de Ronde van Midden-Nederland. Hij triomfeerde al eens in Parijs-Roubaix en maakte een week geleden indruk in de E3 Harelbeke. Dylan van Baarle heeft tot dusver dit seizoen weinig laten zien, maar nu is het zijn beurt, zal de renner van Sky zich ongetwijfeld vertrouwen inspreken. Vorig jaar eindigde de Veenendaler knap als vierde.

De start is om 10.30 uur in Antwerpen, waarna de renners 266,5 kilometer voor de kiezen krijgen. In het parkoers zijn achttien (steile) hellingen opgenomen, al dan niet voorzien van kasseien. De Oude Klaremont en de Paterberg moeten twee maal worden beklommen, zij zullen ook de laatste obstakels zijn in de finale. Ruim 40 kilometer voor de finish wacht het vermoedelijk dan al uiteen geslagen peloton de Koppenberg. De finish is in Oudenaarde.  Voor de diehards onder de wielerliefhebbers is het Belgische sportkanaal Sporza zondag een ‘must’. Al in de ochtend wordt begonnen met live-beelden vanaf de markt in Antwerpen. Er wordt teruggeblikt op oude edities van Vlaanderens Mooiste en gesproken met prominente coureurs als Eddy Planckaert, winnaar in 1988.

 

Vrouwen

Bij de vrouwen schuift de regio Utrecht enkele klasbakken naar voren, in het bijzonder de stad Woerden. Ellen van Dijk en Floortje Mackaij zullen zonder twijfel hun gezicht laten zien op de Vlaamse hellingen. Hun ploeg Team Sunweb geldt met verder onder meer Lucinda van Dijk ook als een van de sterkste equipes in de Ronde van Vlaanderen. Van Dijk kende woensdag onder zware omstandigheden een uitstekende generale in Dwars door Vlaanderen. De Woerdense kwam solo als eerste aan. Mackaij deed het ook prima met een derde plaats en mag zeker een outsider genoemd worden voor het podium van de Ronde.

Annemiek van Vleuten van de Australische formatie Michelton-Scott is niet vies van een zware eendagswedstrijd. In de Ronde van Vlaanderen heeft ze een schitterende erelijst opgebouwd met zeven top-10 noteringen. Uitschieter was 2011, toen was de geboren Vleutense door niemand te kloppen. Ook Roxane Knetemann uit Nijkerk (Ale Cipollini) houdt van strijd, maar zal vermoedelijk niet kunnen meedoen om een topklassering.

De vrouwenkoers is 150 kilometer lang. De start is om 11.00 uur in Oudenaarde, waar tevens gefinished zal worden. Ook van de vrouwenkoers zullen op Sporza live-beelden worden uitgezonden.