Jan-Willem van Schip sluit Europese Spelen af met goud

Baanwielrennen Redactie

Zilver, zilver om te eindigen met goud. Het was geen verkeerde keus van Jan-Willem van Schip om af te reizen naar de Europese Spelen in Minsk ten koste van het NK op de weg. De Schalkwijker kwam op de wielerbaan uit op drie onderdelen en won evenzoveel medailles. Het goud op het omnium was een perfecte afsluiting van een ijzersterk weekend.

Ruim een jaar voor de Olympische Spelen stelde Van Schip nadrukkelijk dat hij straks in Tokio een medaillekandidaat is. De puntenkoers is geen olympisch nummer, wel het omnium en ook de koppelkoers (Madison). Na het zilver vrijdagavond op de puntenkoers veroverde hij met Yoeri Havik zaterdag de zilveren medaille op de koppelkoers. Maar het klapstuk moest nog komen. Zondag stond het omnium op het programma, dat bestaat uit een vierluik in deze volgorde: scratch, temporace, afvalrace en puntenkoers.

Van Schip begon met een derde plaats, voegde er een tweede aan toe en was op de afvalrace en puntenkoers zeer alert. Hij won beide onderdelen en scoorde zo ruim voldoende punten voor de hoogste trede van het ereschavot. De Zwitser Théry Schir eindigde als tweede, de Pool Daniel Staniszewski als derde.

‘Ik wist natuurlijk dat de vorm heel goed was na de ritzege in de Ronde van België en ik vond dat ik hier als wereldkampioen puntenkoers ook wel een status had op te houden. De andere dagen was ik ook goed, ik kon mijn moves doen en wat zaken uitproberen, maar dit optreden in het omnium was weer één van de betere boorsessies,’ aldus de Schalkwijker op de site van de KNWU.

 

Groot succes

De Europese Spelen waren voor de Nederlandse baanrenners een groot succes. De teamsprint leverde bij de mannen, niet zo verrassend, goud op, wel verrassend was het brons van de vrouwen. Jeffrey Hoogland won goud op de individuele sprint, Harry Lavreysen pakte het zilver om op de keirin ook goud te veroveren. Maar naast de 24-jarige Van Schip was de 36-jarige Kirsten Wild het goudhaantje van de Nederlandse ploeg met gouden plakken op de scratch en het omnium en zilver (met Amber van der Hulst) op de koppelkoers.

.