Jan-Willem van Schip start op WK op meerdere disciplines

Baanwielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip krijgt meerdere kansen om de regenboogtrui te veroveren tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen eind deze maand in het Poolse Pruszkow. De 24-jarige Schalkwijker start op drie nummers, de puntenkoers, het omnium en met Yoeri Havik op de koppelkoers. Dat laatste is overigens nog niet helemaal zeker.

Of Nederland op de koppelkoers, de Madison, in actie komt is afhankelijk van de positie op de wereldranglijst. Het is wel een belangrijke discipline omdat zij over anderhalf jaar terugkeert op de Olympische Spelen in Tokio. Daar behoort ook het omnium tot het programma, maar niet de puntenkoers. Een jaar geleden won Van Schip twee keer zilver op zijn allereerste WK baan in Apeldoorn. ‘Bij de mannen mikken we op een glansrol voor Jan-Willem van Schip,’ aldus assistent-bondscoach Fulco van Gulik van de duurselectie. Hij stelt dat de Nederlandse afvaardiging op basis van de resultaten in de afgelopen maanden met veel vertrouwen afreist naar Polen. Boegbeeld van de duurequipe is de geroutineerde meervoudig wereldkampioene Kirsten Wild.

Bij de sprinters mikt Hugo Haak eveneens op successen. De bondscoach uit Vianen: ‘Momenteel bestaat de KNWU- sprintgroep uit acht mannen en vijf vrouwen die bijna allemaal presteren op wereldniveau. Op het WK teamsprint mogen echter slechts vier mannen en drie vrouwen deelnemen. Besloten is voor elke positie de snelste atleten van de testdag te selecteren. Ik denk dat we een goede indicatie hebben van het niveau op alle posities.’

Het WK is van woensdag 27 februari tot en met zondag 3 maart.