Jan-Willem van Schip als een veulen in Le Samyn

Wielrennen Redactie

Als een veulen dat voor het eerst naar buiten mag, zo stortte Jan-Willem van Schip zich op zijn eerste koers in 2021. De Schalkwijker dartelde in een vijf man sterke kopgroep, die Le Samyn - de openingskoers van Wallonië - kleur gaf. De vluchters redden het niet. Zo’n zestig kilometer voor de finish werden ze ingelopen. Mathieu van der Poel cijferde zich weg voor een ploeggenoot van Alpecin-Fenix. Terecht, Tim Merlier moest van ver komen maar won.

Met Thimo Willems, Gianni Marchand, Joey Rosskopf en Enzo Leijnse ging Jan-Willem van Schip (BEAT Cycling) de Waalse kasseien te lijf. Droge kasseien die schitterden in een aangenaam zonnetje, maar het bleven kasseien. De Schalkwijker kan echter goed uit de voeten op de steentjes, enkele jaren geleden won hij niet voor niets de Ronde van Drenthe.

Met nog een tachtig kilometer voor de boeg loste Marchand uit de kopgroep. Daarna werd ook het overgebleven kwartet ingelopen maar Van Schip die mikt op een olympische medaille op de baan in Tokio, had in elk geval zijn aanvalslust laten zien.

Favoriet Van der Poel was actief in de slotfase maar kampte met een kapot stuur en besloot op de laatste kasseistrook in dienst van de ploeg te rijden. Dat zal het groepsgevoel bij Alpecin-Fenix ongetwijfeld ten goede komen. Merlier leek te ver van achteren te zitten maar de Belg versnelde en haalde op het eind de Noor Rasmus Tiller nog in.

Van Schip eindigde op 53 seconden als 39ste, twee plekken achter Van der Poel. Ploeggenoot Martijn Budding uit Veenendaal werd 30ste. Marijn van den Berg uit De Meern van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ finishte in de achterhoede.

 

Vrouwen

Bij de vrouwen verscheen een enorm groot peloton aan de start. De Belgische Lotte Kopecky zegevierde. Lorena Wiebes uit Mijdrecht eindigde op bijna vier minuten in de achterhoede en dat gold helemaal voor Kirstie van Haaften. De renster uit De Meern moest als laatste van degenen die finishten bijna tien minuten toegeven op de winnares.