Jarige Wilco Kelderman (30) handhaaft zich moeiteloos

Wielrennen Redactie

Een koude muur van sneeuw kreeg het peloton voor de kiezen in de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië. De jarige Wilco Kelderman, hij is 30 geworden, leek een plaats te zakken in het eindklassement door de ritwinst van de Colombiaan Estaban Chaves, maar die kwam uiteindelijk een seconde tekort. Sterker, Kelderman klom zelfs een plaatsje omdat Joao Almeida het tempo in de slotkilometer niet kon volhouden. Hij staat nu gedeeld vierde.

Kelderman heeft dezelfde tijd in het algemeen klassement als Alejandro Valverde, maar dat de Spaanse veteraan als vierde op de lijst prijkt is wel logisch. Het zal de Barnevelder ook worst wezen. Hij rijdt goed, uitstekend zelfs. Hij begon zonder al te veel verwachtingen aan de zware meerdaagse koers in Spanje, zijn eerste wedstrijd nadat hij met een aantal ploeggenoten half januari was aangereden door een auto.

De tijdrit dinsdag ging best lekker, terwijl het altijd weer wennen is op een nieuwe fiets. Daarna volgden twee bergetappes, met vandaag – donderdag – de zwaarste naar finishplaats Porte Ainé. Drie zware beklimmingen stonden de renners te wachten. Keldermans ploeggenoot Lennard Kämna mikte op een succesvolle solo, maar werd op de slotklim opgeslokt door de groep met favorieten die steeds kleiner werd. Uiteindelijk werd Kelderman achtste, in dezelfde tijd als de andere favorieten met slechts zeven seconden achterstand op Chaves.

Afgezien van leider Adam Yates is nog veel mogelijk omtrent de overige podiumplaatsen. Kelderman heeft slechts 18 seconden achterstand op nummer twee Richie Porte, al zijn de zwaarste etappes wel achter de rug.