Jayden Zingel meervoudig Nederlands Kampioen

Skiën Roberto Cancian

Nadat Jayden Zingel eind februari in Oostenrijk al meerdere gouden medailles won bij de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Skiën in Alpendorf (Oostenrijk), heeft hij recentelijk ook het overall Kids Cup klassement gewonnen op de baan in Uden. Dat deed Jayden, die al zes jaar uitkomt voor Skiteam Nieuwegein, voor het vierde jaar op rij. Nadat hij bij het NJK in Oss op de baan genoegen had moeten nemen met plek twee, wilde hij de finale van de Kids Cup in Uden winnen.

‘Tot die wedstrijd in Oss had ik dit seizoen alles op de baan gewonnen dus het was wel jammer dat ik bij het NJK tweede werd. Maar ik heb de winnaar gefeliciteerd en me voorgenomen om dan de twee afsluitende wedstrijden om de Kids Cup baan te winnen en dat is gelukt. Ik ben twee keer eerste geworden en heb zo voor het vierde jaar op rij het algemeen klassement gewonnen.’

Met een glimlach op zijn gezicht kijkt de 11-jarige Jayden terug naar de wedstrijden die eind februari plaats vonden in Oostenrijk. ‘Op 13 februari ben ik daar al heen gegaan om te trainen met mijn sneeuwteam IPCO Skiracing waarna op 20 februari de eerste wedstrijd was in Fieberbrunn. Op de reuze slalom heb ik daar de puntenwedstrijd gewonnen. Drie dagen later bij de wedstrijd in Filzmoos heb ik de wedstrijd helaas niet uit geskied’, zegt hij. Bij de Kids Cup, die een dag later in de sneeuw van Alpendorf werd gehouden, was Jayden wederom beide wedstrijden de snelste.

 

Slalom

Met een goed gevoel startte hij in dezelfde plaats op de reuze slalom tijdens het NJK. Dat werd echter een teleurstelling voor de tiener uit Nieuwegein. ‘Ik gleed onderuit maar ben toch nog doorgegaan waardoor ik nog als derde eindigde. Mwahh, toch nog wel tevreden’, zegt hij met een beetje zuur gezicht. Het herstel was er al snel voor Jayden. Een dag later was hij de snelste op de slalom en werd daardoor Nederlands Jeugd Kampioen Slalom. ‘Dat is toch wel mijn favoriete discipline. Op de slalom word ik ook steeds beter. Het is een kwestie van snel bewegen en altijd proberen drie poortjes vooruit te kijken’, verklapt hij zijn geheim.

Bij de afsluitende ceremonie werd hij in de avond nog eens gehuldigd omdat hij ook het combinatie klassement had gewonnen. ‘Ja dat was super, ik ben ook heel blij dat Eelco de Groot van Ski Shop Nieuwegein mij al jaren support, dat wil ik er wel graag bij vertellen.’ Voordat hij straks bij zijn thuisbaan Down Under in Nieuwegein weer op zijn wakeboard stapt, wil Jayden, die gemiddeld twaalf weken per jaar in de Oostenrijkse sneeuw traint, met zijn school goed presteren met het schoolvoetbaltoernooi. ‘Daarna is op 14 april ook nog de finale van de Kids Cup bij Snowworld in Landgraaf en tenslotte ga ik op 23 april aanstaande naar Oostenrijk om allerlei skitesten te doen om mijn NOC/NSF-status te behouden.’ Of hij het niet te druk heeft? ‘Nee, dit is alleen maar leuk en tussendoor speel ik buiten met mijn vriendjes. Lekker voetballen en als keeper duiken en mooie reddingen maken.’