Jesse Fokkenrood legt de lat hoog

Atletiek Roberto Cancian

Nationale titels heeft Jesse Fokkenrood al bij bosjes veroverd op de atletiekbaan. Nu wil het 16-jarige talent uit Nieuwegein in zijn leeftijdsklasse de beste van Nederland worden op de cross. Maar hij heeft nog een doel voor 2019: deelnemen aan het EK.  Op zijn tiende jaar begon Jesse met atletiek. Daarvoor had hij gevoetbald.

‘Ik deed atletiek er naast, maar vond het altijd al leuk. Op de dinsdag deed ik bij atletiekvereniging Atverni meerkamp-trainingen. Maar na een tijdje vond ik de meerkamp niet leuk meer en wilde ik er mee stoppen’, geeft de inmiddels 16-jarige scholier, geboren in De Meern, aan. Dat veranderde toen hij werd benaderd door voormalig topatleet Rob Druppers. ‘Hij zei tegen mij dat ik talent had en dat ik mee mocht trainen bij de Rob Druppers Running Academy in Vleuten. Dat heb ik gedaan.’ Het bleek een goede stap van de jongeling uit Nieuwegein. ‘Het leukste aan atletiek vind ik dat elke wedstrijd het uiterste van je gevraagd wordt. Elke wedstrijd moet je tot het gaatje gaan. Het is individueel, dus als ik verlies dan weet ik dat het aan mijzelf ligt.’

Jesse richt zich vooral op de 800 en de 1500 meter. ‘Op die afstanden ben ik het best en heb ik al veel prijzen gewonnen. In een week loop ik meer dan tien uur, ik doe dat verspreid over de week. Op maandag en donderdag train ik bij mijn club U-Track in Utrecht en op de dinsdag en zaterdag train ik in Brabant. Daarnaast doe ik woensdag en zondag een duurloop bij mij in de buurt.’

 

Combinatie

Het is de combinatie van het lopen op de baan en het lopen in het veld wat Jesse Fokkenrood zo mooi vindt. ‘Het is belangrijk grote crosswedstrijden te lopen om hiermee de basis te leggen voor het baanseizoen. Je doet namelijk veel kracht op in die wedstrijden waar je in het voorjaar veel profijt van kan hebben. Bij de Nederlandse kampioenschappen indoor, die in februari 2019 in Apeldoorn zijn, wil ik op de 800m en de 1500m uitkomen.’

Overigens heeft Jesse een achterstand opgelopen in zijn voorbereiding. ‘Eind september kreeg ik na een training vanuit het niets een steek in mijn buik, rechts beneden. In eerste instantie dachten we aan een blindedarmontsteking. Na lange tijd wachten bleek dat er een teelbal om een bloedvat was gedraaid en ben ik met spoed geopereerd. Het ziekenhuis had het niet goed ingeschat waardoor ik zes weken niets kon doen. Dat heeft mij achterstand opgeleverd voor het crossseizoen van dit jaar.’

 

’Mijn doel is
om ooit op de
Olympische
Spelen te lopen’

 

Inmiddels maakt hij in het veldlopen zijn meters. Hij werd verdienstelijk tweede bij de Boscross in het Amsterdamse Bos, een wedstrijd voor het Nationale cross-circuit. ‘Balen dat ik tweede werd maar door die trainingsachterstand moet ik hier tevreden mee zijn.’

Hij legt de lat hoog voor zichzelf. ‘Ik ben al tien keer Nederlands kampioen geworden op verschillende afstanden. Het doel voor dit jaar is het NK cross winnen, daar werd ik al eens tweede. In het baanseizoen wil ik me kwalificeren voor het EK U20 in Zweden of het EYOF in Bakoe in Azerbeidzjan. Mijn grote doelen zijn om mee te mogen doen met het EK en WK. Op langere termijn hoop ik de Olympische Spelen te halen. Voor dit jaar is ook mijn doel om Nederlands kampioen op de baan te worden en dat ik mee mag doen aan het EK U20.’

Naast alle uren op de baan en in het veld, focust de jongeling zich ook op zijn studie. ‘Ik zit in de vierde klas van de havo op het Oosterlicht College in Nieuwegein. Volgend jaar doe ik eindexamen. Dat is ook een doel om te halen.’

Wat hij daarna gaat doen, ligt nog open. ‘Ik wil naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) of iets anders doen met sport. Misschien kies ik na mijn examen een jaar voor de sport omdat ik nu zes keer in de week train.’

 

Maar dat is een zorg voor later.