Jesse Fokkenrood weet wat hem te doen staat

Atletiek Robert Jan van der Horst

Genoten heeft hij volop, de Nieuwegeinse atleet Jesse Fokkenrood (19). Hij deed zondag 12 december mee op zijn eerste EK Cross. In Dublin. ‘Dat was een nieuwe ervaring op zich. Maar ik was alleen niet superblij met het resultaat.’ Fokkenrood finishte na zes kilometer op de 52ste plaats in een tijd van 19 minuten en 27 seconden. ‘Ik was boos en gefrustreerd. Mijn trainer zei dat ik met mijn neus op de feiten was gedrukt en inderdaad weet ik nu wat me te doen staat: onder meer veel trainingsuren maken.’

Een verklaring heeft Fokkenrood niet voor zijn klassering. ‘Je loopt natuurlijk wel met en tegen de besten van elk land. Het was een enorm sterk veld, er werd zo hard gelopen. Mogelijk dat mijn bovenbeenblessure, die me deze zomer zeven weken aan de kant hield, me toch nog parten heeft gespeeld. Na de eerste van de vierde ronden kwam ik als 23e door, dat was niet slecht. Maar na de tweede doorgang was al mijn energie op.’

Een zwaar parcours, dat was het in de Ierse hoofdstad Dublin. Fokkenrood, die in Arnhem woont, traint op topsportcentrum Papendal en deel uitmaakt van het Team NL Junioren: ‘We liepen op een soort grasparcours en het had tot twee weken voor het EK heel hard geregend. Al dat water is door het gras opgenomen. Binnen de kortste keren liepen we in de modder en dan ook nog eens op geaccidenteerd terrein. Dat ben ik Nederland niet zo gewend.’

Wel heeft Fokkenrood, die zich komende zomer outdoor wil toeleggen op de 5000 meter, kunnen genieten van de ambiance. ‘Op de avond voor het EK hoorden we al dat alle beschikbare 9000 kaarten waren verkocht. Ik heb nog nooit voor zoveel publiek gelopen. De mensen stonden op sommige plekken vier rijen dik. Door het lawaai dat ze maakten, konden we de coaches niet eens verstaan. Normaal ga ik juist goed op veel publiek en een zwaar parcours, maar in Dublin zat het er gewoon niet in.’

De komende tijd is de agenda van Fokkenrood leeg, tenminste waar het de wedstrijden betreft. ‘De eerste die we op de planning hadden staan, is al afgelast vanwege het coronavirus. Ik hou mijn hart vast.’

In januari 2022 reist de talentvolle atleet af naar Zuid-Portugal voor een trainingsstage van een kleine vier weken in wellicht vriendelijke temperaturen. ‘Ik hoop tot aan maart toch nog vier of vijf crosswedstrijden te kunnen lopen. En daarna werken we toe aan het seizoen op de baan.’