Jesse Puts haalt tweemaal goud en eenmaal brons

Zwemmen Redactie

De Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen 2021 werden van dinsdag 2 tot en met zondag 7 november georganiseerd in het Palace of Water Sports in het Russische Kazan. Utrechtse zwemmer Jesse Puts zwom daar een geweldig toernooi. De EK waren voor Nederland sowieso erg succesvol. Er werden acht gouden medailles veroverd. Alleen gastland Rusland deed het beter met elf gouden plakken. In totaal pakte Nederland achttien medailles. Een terugblik van de prestaties met een Utrechts tintje.

Dag 1

Op de openingsdag van de EK kortebaan in Kazan wonnen de Nederlandse zwemmers gelijk drie medailles. Goud en een Nederlands record was er voor Luc Kroon op de 400 meter vrije slag en voor de heren-estafette 4 x 50 vrij. De dames 4 x 50 vrij legden beslag op het zilver.

Bij de mannen 4 x 50 meter vrije slag pakten Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer (1.22,89) de Europese titel. Het kwartet bleef Italië 0,03 seconde voor en verbeterde en passant het Nederlands record dat in december (1.24,43) werd gezwommen.

‘Het is lang geleden dat een estafetteteam van de mannen goud heeft gewonnen. Het was een heel bijzondere ervaring’, liet startzwemmer Puts via de zwembond KNZB weten. Pijnenburg: ‘Europees kampioen. Dat gebeurt niet iedere dag. Ik ben heel trots op het team en ik heb ervan genoten.’ Simons nam een goede raad voor een goed resultaat van Tom de Boer ter harte. ‘Slapen is je wapen. Dat heb ik gedaan. Ik had de zenuwen flink te pakken, maar we hebben het samen gedaan. Supergaaf.’ Slotzwemmer De Boer blikte met enige humor terug: ‘Je wordt verantwoordelijk gehouden voor het resultaat. Als we niet hadden gewonnen was het mijn schuld geweest. Maar even serieus. We wisten vooraf dat we een kans hadden en dat hebben we waargemaakt. Op naar meer.’

Dag 2

Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Jesse Puts en Thom de Boer wonnen op dag 2 van het EK kortebaan in Kazan verrassend brons op de 4×50 meter wisselslag. Het Nederlandse kwartet klokte met 1.32,16 een nieuw Nederlands record. De oude toptijd stond sinds het EK 2009 in Istanbul met 1.32,93 op naam van Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga. Italië won en scherpte het wereldrecord aan naar 1.30,14.

Jesse Puts en Thom de Boer gaven elkaar niets toe in de halve finale van de 50 meter vrije slag. In de eerste serie lagen beide kemphanen naast elkaar en tikten ze gelijk (21,00) aan. Beiden gingen als vierde naar de eindstrijd die donderdagavond plaatsvindt. Puts over zijn race: ‘Een persoonlijk record is natuurlijk altijd een goede tijd. Ik wil kennelijk niet die 20-er zwemmen. In de afgelopen maanden zwom ik iedere keer een tijd van 21,0 en 21,1, maar ik ben blij met de progressie die ik heb gemaakt. Ik kijk uit naar de finale met al die snelle mannen.’

Dag 3

Op het finale onderdeel van de 50 meter vrije slag werd Thom de Boer (20,97) vijfde en Jesse Puts (20,99) zesde. Nederlands recordhouder (20,84) De Boer zag de Rus Vladimir Morozov ex-aequo met de Pool Pawel Juraszek (20,95) net iets eerder aantikken. De Hongaar Szebasztian Szabo (20,72) won de Europese titel. Puts hield een dubbel gevoel over aan de sprint. ‘Ik ben heel blij met die 20-er. Daar zit ik al een tijdje tegenaan te hikken. Aan de andere kan zit ik vierhonderdste van het brons af.’

Dag 4

Jesse Puts (22.74) en Thom de Boer (22,83) misten met een tiende en elfde plaats in de halve finale van de 50 meter vlinderslag de eindstrijd. In de series klokten beide sprinters een persoonlijk record met een tijd van respectievelijk 22,60 en 22,79.

Dag 5

De mixed 4×50 vrije slag estafette won goud in een tijd van 1.28,93. Jesse Puts (21,06) opende sterk en nam de leiding. Deze werd niet meer afgestaan door Thom de Boer, Maaike de Waard en ‘afmaker’ Kim Busch. ‘Ik heb met Jesse de individuele 100 meter vrije slag laten schieten voor deze estafette’, gaf De Boer aan.

Puts raakt overigens ook een record kwijt op deze dag. Stan Pijnenburg verbeterde met de vijfde tijd in de halve finale het Nederlands record op de 100 vrije slag (46,38). Dat stond op naam van Jesse Puts (46,52). Pijnenburg zwom zijn race relatief kort na de 200 meter vrije slag. “Ik heb de handrem eraf gegooid. Dat was een tip die Femke Heemskerk mij app-te. Ik zat al een tijdje op dat record te azen. Eerst pakte Thom de Boer die van Pieter van den Hoogenband. Nu heb ik het van Jesse overgenomen.”

Dag 6

Op de slotdag van het Europees kampioenschap kortebaan in het Russische Kazan kwam Jesse Puts niet meer in actie, maar heeft het Nederlandse mixed 4×50 meter wisselslag estafetteteam het toernooi afgesloten met een wereldrecord. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Maaike de Waard en Thom de Boer brachten 1.36,18 op de klokken. Een fractie sneller dan de Russen (1.36,22) twee jaar geleden bij het EK in Glasgow deden.