Jesse Puts naar EK lange baan

Zwemmen Redactie

Jesse Puts mag deze zomer naar het EK lange baan in Glasgow. De Utrechter dook op de slotdag van de Swimcup in Den Haag tot twee keer toe onder de limiet op de 50 meter vrije slag. Kwam hij in de series tot 21,97 seconden, in de finale van het sprintnummer ging hij nog tweehonderdste sneller. De kwalificatie-eis was 22,23 seconden.

Tijdens het driedaagse ‘zwemfeestje in Den Haag’ regende het limieten en vielen er twee Nederlandse records te vieren. Op vrijdag al verbrak Kira Toussaint het 7 jaar oude Nederlandse record van Femke Heemskerk op de 100 meter rugslag. Met een 6e wereldseizoentijd van 59.94 bleef ze als eerste Nederlandse vrouw onder de minuut. De tijd van Toussaint was ook voldoende voor een EK-ticket voor Glasgow (van 3 tot 9 augustus).

Daarmee bewees de Swim Cup Den Haag een weekend lang dat er hard kan worden gezwommen in het Hofbad. Het zwemtoernooi werd dit jaar voor de 2e keer door de KNZB aan Den Haag en het Hofbad toegewezen. Lotte Hosper van Utrecht Swimming kwam op drie nummers tot goede prestaties. Ze werd 11e op de 50 m vlinder, 4e op de 200 m wisselslag en triomfeerde op de 400m wisselslag in 5.03.10.

 

Ranomi Cup voor Unicef

Behalve hard gezwommen werd er in het Hofbad ook veel geld voor Unicef ingezameld door de 400 deelnemers aan de Ranomi Cup. Op zondag werd Unicef ambassadeur Ranomi Kromowidjojo verrast met een vette cheque van 18.800 euro voor Unicef. De Olympisch kampioene was ‘beduusd’ over zoveel geld dat ruim 400 kinderen bij elkaar hadden gezwommen. ‘Kromo’ is ambassadeur van Unicef en sinds vorig jaar naamgever van de Ranomi Cup.