Jesse Puts: ‘Ik snap het niet, ik was maar een beetje aan het spartelen’

Kort nieuws Zwemmen Peter de Jong

Een dag na zijn teleurstellende uitschakeling op de sprint tijdens de WK zwemmen in Budapest zat Jesse Puts nog vol vragen. Waarom was het de voorgaande dagen in de training zo goed gegaan, maar kwam hij in zijn eerste de beste race op de 50m vrije slag nauwelijks vooruit? De 22-jarige zwemmer uit Utrecht, die verrassend wereldkampioen was geworden op de kortebaan, piekerde zich suf maar had geen duidelijk antwoord.

Meteen na afloop van zijn uitschakeling, met zijn bedroevende tijd van 22,28 seconden werd hij slechts achtste in zijn serie en 21ste overall, reageerde hij laconiek.

‘Dit valt me rauw op mijn dak. Gisteren ging het hartstikke lekker in de training en ook vanochtend voelde ik me prima bij het inzwemmen. Ik stapte op het blok met heel veel vertrouwen. Maar gelijk vanaf de eerste slag was het niet raak. En dat ging door tot aan de finish. Ik had geen druk op mijn handen. Ik was een beetje met mijn benen aan het spartelen en mijn armen aan het draaien. Ik snap het totaal niet. Ik was ook niet overgeconcentreerd. Normaal heb je na een matige tijd nog wel een kans op de 50 in de middag. Maar het veld is superbreed en nu lig ik eruit’.

 

Niet verpesten

Puts was naar Budapest afgereisd voor slechts één nummer. Zijn WK was al na 50 meter voorbij. ‘Ik heb wel vaker teleurstellingen in mijn leven gehad. Toen was ik na een half uur weer grapjes aan het maken, dus dat zal nu ook wel weer gebeuren. Ik heb een doel en dat laat ik niet verpesten door zo’n mislukte race. Ik wil wereldkampioen worden op de langebaan en goud halen in Tokyo 2020. Voor wereldkampioen moet ik nu dus nog twee jaartjes wachten’.

Genoten had hij wel van de estafette, die hij als ‘opwarmer’ met een prima splittijd op de 4x100m vrije slag had voltooid. ‘De estafette is leuk. Ik race graag tegen de sterke mannen op de grote toernooien. Vandaag heb ik nu individueel een serietje mee kunnen zwemmen, maar met 22,2 kom je er gewoon niet.’