Jesse Puts wint WK-zilver op gemengd estafette

Zwemmen Redactie

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap op de korte baan in het Chinese Hangzhou was er zilver voor het mixed estafetteteam op de 4x50 vrije slag (1.28,51) bestaande uit Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo. Puts opende (21,17) in zijn beste seizoenstijd. ‘Superblij hiermee. We hadden in Windsor twee jaar geleden ook zilver en nu weer.'

‘Die tijd geeft me veel vertrouwen naar de individuele vijftig vrij.’

Na de 4×50 estafette mixed oogde Stan Pijnenburg ook gelukkig met het zilver om zijn nek. Via de KNZB liet hij weten: ‘Voor dit onderdeel ben ik hier gekomen. Dat ik dan een bijdrage heb kunnen leveren was mooi.’ Pijnenburg (21,18) was kritisch over zijn overname van startzwemmer Jesse Puts. ‘Die was niet al te best.’ Kromowidjojo (23,09) bracht het kwartet van een zevende naar een derde plaats, waarna Heemskerk (23,07) de tweede plek voor Rusland (1.28,73) veiligstelde. In de series namen Kim Busch en Valerie van Roon nog de plekken in van beide vrouwen.

Bij het ter perse gaan van deze krant moest Puts het water nog in gaan voor ‘zijn’ afstand: de vijftig meter vrij. Op deze afstand won hij eind 2016 nog een gouden medaille op de WK Kortebaan in het Canadese Windsor. Tijdens het WK in Hangzhou zal Puts ook nog een gooi doen naar een medaille op de 50 meter vlinderslag en hij eindigt het toernooi met de 100 meter vrij op zondag 16 december.