Jeugd jaagt op grootmeesters tijdens schaakkampioenschap

Schaken Hans van Ommeren

Een schoonheidsprijs, een spektakelprijs en een pechprijs. Nee, het gaat niet om een Miss Holland-verkiezing waarbij een deelneemster door een losgeraakt bovenstukje van het podium tuimelt. Schaakvereniging Paul Keres stelt genoemde prijzen beschikbaar tijdens het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) om de strijdlust en vindingrijkheid van de deelnemers te stimuleren. Van vrijdagavond 9 tot en met zondag 11 juni zijn schaakliefhebbers welkom in het Stedelijk Gymnasium.

De 44ste editie van het OKU biedt de vertrouwde aanblik van enkele internationale grootmeesters, wat meer internationale meesters en nog veel meer regionale en lokale coryfeeën die graag hun krachten meten met de topschakers. Plus natuurlijk talentvolle jongeren.

Uit Utrecht ondermeer Casper Schoppen, Joris Kokje en Oele Dijkhuis, die door de absentie van zijn broers de eer van de familie hoog moet houden. Maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de pas 9-jarige Groningse Machteld van Foreest, zusje van de (afwezige) winnaar van vorig jaar Jorden van Foreest. Machteld heeft al heel wat knapen de oren gewassen, ze is de Nederlandse kampioen tot en met twaalf jaar en geldt als een supertalent.

Sterke vrouwelijke schakers zijn er ook zoals veelvoudig Nederlands kampioen Zhaoqin Peng, in 2014 zelfs winnares van het OKU, en Tea Lanchava. Het meeste vuurwerk mag, althans op papier gelet op de rating, verwacht worden van de grootmeesters Csaba en Joszef Horvath uit Hongarije, van de Kroaat Bogdan Lalic, van Utrechter Roeland Pruijssers en Twan Burg. Hugo ten Hertog van het organiserende Paul Keres is altijd goed voor swingende partijen en geldt zeker ook als kanshebber voor de hoofdprijs van 1000 euro.

De laatste weken liep het storm met de aanmeldingen voor een van de oudste weekendtoernooien van Nederland.

Zo rond de 200 schakers, naar speelsterkte ingedeeld in drie groepen, zullen drie dagen lang de degens kruisen.

Nieuw is dat je ook aan een vierkamp kunt deelnemen. Vrijdagavond is tegelijkertijd de bekerfinale van de Stichts Gooise Schaakbond.

Het OKU heeft altijd de nodige standhouders op bezoek. Deelnemers en bezoekers kunnen het studiemateriaal voor de zomer aanschaffen, leuke cadeaus scoren of dat ene bijzondere boek vinden. Ook dit jaar zijn de vertrouwde namen er weer zoals Erika Sziva met een enorm uitgebreide kraam.

Plaats van handeling: Het Stedelijk Gymnasium aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht. De toegang is gratis.