Jeugd meer aangetrokken tot ronde biljarttafel

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Er zijn in Nederland verschillende ‘klassieke biljart’-fabrieken, waarvan de in 1898 opgerichte fabriek Wilhelmina van het in 2015 overleden biljarticoon Cees van Oosterhout wellicht de bekendste is.

Biljarttafels zijn rechthoekig, maar hebben verschillende afmetingen, waarbij pool- en snookertafels over gaten in de banden beschikken (pockets), terwijl caramboletafels zonder pockets worden gemaakt en bedoeld zijn voor de spelsoorten libre, kader, driebanden en bandstoten.

De belangstelling voor de biljartsport lijkt tanende, maar dat is slechts een veronderstelling. Wel evident is dat de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond  (KNBB) met een teruglopend ledental kampt, maar dat komt omdat veel biljarters de competitie vaarwel zeggen. Redenen zijn de hoge afdrachten aan de KNBB en de torenhoge consumptietarieven in de horeca, waar de biljartsport veelal plaatsvindt.

Interne competities bij de biljartverenigingen vieren dan ook hoogtij. De leden betalen alleen verenigingscontributie en de club heeft het wedstrijdschema in eigen hand. Bij verhindering kunnen de onderlinge partijen eenvoudig worden verplaatst. In het algemeen is vast te stellen dat de belangstelling voor de biljartsport stabiel blijft. ‘De doelgroep is wel enigszins aan het vergrijzen, maar wij hebben niets te klagen over de productie. Wij kunnen aan de aanvragen nauwelijks voldoen’, zegt de 62-jarige Cees Boxce.

Samen met broer Gerard (63) is hij al 44 jaar eigenaar van biljartfabriek Dé Biljartmakers, sinds 2002 gevestigd in Portengensebrug, onder de rook van Breukelen. In de traditioneel Franstalige biljartwereld worden Dé Biljartmakers ook wel  ‘Créateurs des Billards’ genoemd. Uit onderstaande tekst wordt duidelijk waarom.

‘Om de belangstelling voor de biljartsport bij de jeugd weer aan te wakkeren, bedachten we iets anders’, vult Gerard aan, ‘daar is de jeugd nogal gevoelig voor.‘ De gebroeders ontwierpen daarom een ronde biljarttafel en dat bleek een schot in de roos. ‘Wij zijn nu bezig met de zesde ronde tafel, die recentelijk door een biljartcentrum werd besteld. De eerste ronde tafel was voorzien van twee pockets en staat in een poolcentrum in Gorinchem. Maar wij hebben ook opdrachten gekregen om voor carambolebiljart een ronde tafel te maken. De jeugd voelt zich klaarblijkelijk meer aangetrokken tot deze afwijkende vorm …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los