Jochem Uytdehaage geniet van zijn functie als koersdirecteur

Wielrennen Frank Brouwer

Met Jochem Uytdehaage heeft de Ronde van Midden-Nederland een bijzondere koersdirecteur. De voormalige Utrechtse schaatsheld, olympisch kampioen op de 5 én 10 kilometer in 2002, vindt het erg leuk om op deze manier met zijn favoriete hobby bezig te zijn: wielrennen. En zijn bemoeienis met de koers brengt ook enthousiasme over mogelijkheden om het evenement verder door te ontwikkelen.

Voor het derde jaar is Uytdehaage nu koersdirecteur. ‘De functie kwam via het sportnetwerk bij me langs en ik vind het erg leuk om op deze manier met de promotie en ontwikkeling van mijn grote hobby bezig te zijn’, aldus de olympisch gelauwerde Utrechter. En hij vervolgt met een uitleg over zijn functie: ‘Het belangrijkste is dat ik op de wedstrijddag verantwoordelijk ben voor een goed georganiseerde wedstrijd.

Met name het regelen van een veilige koers staat voorop. En daarnaast vind ik het ook nog leuk om mee te denken en werken aan de verdere ontwikkeling van de Ronde van Midden-Nederland.’

Uytdehaage kan genieten van de omvang van de koers. ‘Voor mij is dit een hobby, maar er werken nog veel meer vrijwilligers mee, zo’n tweehonderdenvijftig op de dag zelf. Die verstouwen met elkaar zo ontzettend veel werk, daar kan ik echt van genieten. Natuurlijk regel ik niet al die vrijwilligers, maar het is leuk om met die hele groep dit neer te kunnen zetten. Er rijden op de zondag alleen al zo’n 80 motards vrijwillig in de ronde om de wegen af te zetten. Dit naast 26 politiemotoren die met de koers meerijden.’

 

Enorme klus

De Ronde van Midden-Nederland met zijn tijdrit in en rond Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug) op zaterdag 26 augustus en de tweehonderd kilometer lange wegwedstrijd van zondag daarna met start en finish op het Businesspark Papendorp in Utrecht wordt voor de 61ste keer verreden. Elk jaar is het weer een enorme klus.

Uytdehaage: ‘Een wielerwedstrijd organiseren doe je niet zomaar. Ik vind het heel knap hoe scheidend voorzitter Rob de Moor de koers financieel overeind heeft gehouden, in een tijd dat veel wielergeld naar de Tourstart in Utrecht ging. Dat betekent dat er fors minder geld beschikbaar is voor andere koersen, maar de Ronde van Midden-Nederland staat nog steeds. Daarnaast maken regels, vergunningen en bijvoorbeeld het opzetten van een parkoers het organiseren elk jaar weer een klus. Zelfs nu het parkoers al enkele jaren vast ligt. Maar elk jaar is het uiteindelijk weer ontzettend leuk om de renners aan het werk te zien. Daar doen we het voor’, aldus Uytdehaage.

Voor de komende jaren ziet de koersdirecteur nog veel uitdagingen. Hij kijkt dan ook met plezier verder dan zijn rol van koersdirecteur op de dag zelf. De koersdirecteur: ‘Ik vind het leuk om mee te denken en te doen om er voor te zorgen, dat de ronde ook zijn 70ste en nog vele edities daarna zal kennen. We hebben absoluut ambities, die we onder de nieuwe voorzitter kunnen oppakken.

 

‘In de Ronde gaat het ook om
de ontwikkeling van jong talent’

 

Voor de komende jaren zal funding nodig zijn en ik denk dat we hiervoor heel anders naar de wedstrijd moeten gaan kijken. Ik denk dat de noodzaak vanuit zowel de sport zelf als vanuit de maatschappij vraagt om meer uit de wedstrijd te halen. Bij de ploegentijdrit in Leersum zijn we bijvoorbeeld nu al bezig om te kijken, hoe we voor er voor de toeschouwers iets leuks van kunnen maken.

Dus naast het sportieve element, de wedstrijd, ook een geweldige sfeer creëren, waarbij het gezellig is om te komen kijken en onder genot van een bakje koffie te genieten van de topsport. En zou het dan niet geweldig zijn, om de mensen die komen kijken, ook aan het fietsen te krijgen? Door bijvoorbeeld het parkoers de hele dag vast te leggen en in de ochtend voorafgaand aan de grote internationale topploegen wedstrijden tussen liefhebbers, kleinere verenigingen of zelfs scholieren te organiseren. Zo wordt de dag een mix van leuk om te doen en leuk om te kijken.

Natuurlijk weet ik, dat we hiervoor enorme stappen moeten maken. Een dag lang een parkoers afzetten bijvoorbeeld, doe je niet zomaar. Daarbij spelen ook belangen van winkeliers die langs de route zitten een rol. Maar voor het wielrennen en de omgeving is het volgens mij belangrijk, dat we gaan nadenken over een dergelijk groot plaatje.’

Het zelf ervaren dus als ultieme beleving van een grote wielerwedstrijd. En uiteraard past daarbij ook een veranderende levensstijl. Uytdehaage: ‘Wielrenner voor een dag zijn, vraagt natuurlijk ook om een voorbereiding. Dus dan moeten we ook gaan promoten om te gaan trainen. Zo kunnen we mensen de ultieme ervaring geven, hoe het is om een echte ploegenrit te rijden.’

 

Gezondere levensstijl

En zo zijn we ook weer terug bij de uitdaging die de voormalige held van de lange schaatsafstanden na het stoppen in 2007 is aangegaan. Zowel op het gebied van werk als via zijn stichting Sporttop houdt Uytdehaage zich bezig met mensen beter later presteren, deels via een gezondere leefstijl. ‘Na mijn carrière heb ik eerst twee jaar aangerommeld, maar sinds 2009 geef ik lezingen, trainingen en workshops voor bedrijven en individuen die beter willen performen.

Bij het ene bedrijf inspireer ik 20 minuten, soms ben ik een hele dag actief met alles rond vitaliteit. Dit door altijd aan te sluiten bij waar de mensen zelf zitten en vervolgens gaan we kijken: wat kun je zelf doen om nog vitaler te worden. Hoe speelt voeding daar een rol in en hoe bewegen? Het geeft mij echt energie om mensen te helpen bij het maken van betere keuzes.’

Naast dit werk timmert de koersdirecteur ook nog aan de weg met zijn stichting Sporttop. Uytdehaage: ‘Het principe daar is eigenlijk heel simpel. We laten oud topolympiërs de persoonlijke coach zijn van toptalenten. Op dit moment hebben we 25 talenten onder begeleiding. In het verleden hielpen we zo huidige toppers als Ranomi Kromowidjojo, Dafne Schippers en Marit Bouwmeester.

Je ziet en hoort dat dat het praten met toppers, de talenten beter maakt. We hebben nu zelfs een pianiste onder begeleiding, die ook leren kan van een topsporter. Dat het kan werken, zien we bijvoorbeeld bij Ranomi Kromowidjojo. Zij is zo blij met ons werk, dat ze nu al bezig is om straks ook mentor te kunnen zijn. Natuurlijk zwemt ze nog tot 2020 door, maar nu al kijkt ze vooruit. En weet je, ook de Ronde van Midden-Nederland staat bekend als een plek waarin jong talent langs komt. Daar ben ik dus ook een stuk bezig met de talentontwikkeling.’