John Steen Olsen, motor met een groot vermogen

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Voetbal Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht rechtermiddenvelder als introductie van de spelers op die positie. Deze maand maakte hij een artikel over John Steen Olsen, de 'motor van FC Utrecht'.

Een voetballer bij mijn club FAK – nu gefuseerd tot FC De Bilt – in Bilthoven krijgt een officiële waarschuwing. De scheidsrechter vraagt zijn naam. De speler noemt de naam van zijn idool John Steen Olsen en wordt door de humorloze leidsman weggestuurd.

Zo vreemd als het lijkt, was de reactie van de amateurvoetballer niet. FC Utrecht wordt namelijk de eerste jaren van zijn bestaan de FC Olsen genoemd. De Deense internationaal vormt met Marco Cabo, Ton Nieuwenhuys of ook Leen van der Merkt en Ries Coté het ijzersterke middenveld van de fusieclub. Olsen is de bepalende figuur en de motor met de inhoud van een Formule 1-bolide.
Denemarken voert pas in 1978 betaald voetbal in met als gevolg dat talenten massaal aan de wandel gaan. John Steen Olsen, spelend voor Hvidovre en met die ploeg landskampioen in 1966, zoekt het dicht bij huis en maakt de oversteek naar het Zweedse Malmö IF. Januari 1970 wordt DOS de nieuwe werkgever van de in Kopenhagen geboren voetballer.

Uit tegen Telstar maakt de 27-jarige middenvelder zijn debuut. De geel-zwarten winnen met 2-1. Olsen scoort en dat doet hij ook in zijn tweede wedstrijd thuis tegen SVV. Zijn derde doelpunt in Utrechtse dienst maakt hij in de voorlaatste wedstrijd van de competitie in Enschede tegen FC Twente. DOS verliest met 7-2 en weet dat een week later bij GVAV moet worden gewonnen. Olsen is er bij als Leo van Veen in het hoge noorden het belangrijkste doelpunt uit zijn carrière maakt en zo zijn club in de eredivisie houdt.

 

Eerste goal FC Utrecht

Enkele weken later is de fusie met Elinkwijk en Velox een feit. DOS heeft zich nog wel aangemeld voor de Intertoto-competitie en speelt op 27 juni in stadion Galgenwaard zijn allerlaatste wedstrijd in het betaalde voetbal tegen Hvidorvre, toevallig de oude club van Olsen. Op 1 juli is de fusie een feit en op 6 juli in het Zwitserse Winterthur (mooie zege, 1-5) komt FC Utrecht voor de eerste keer binnen de lijnen. Met Louis van den Bogert op de bank en de nieuwe trainer Bert Jacobs op de tribune opent John Steen Olsen de score en voegt daar de 0-2 aan toe. De Deen is daarmee de maker van de allereerste officiële goals in de geschiedenis van de club.
John Steen Olsen is als enige buitenlander ook present in de openingswedstrijd van de competitie uit tegen Feyenoord, de winnaar van de Europacup voor landskampioenen. Het wordt 4-1 voor de Rotterdammers.  Op 4 oktober wint de fusieclub voor de eerste keer een uitwedstrijd: 2-3 in Volendam, waar Olsen een voorzet van Jan Blaauw binnenkopt en zo ook het eerste doelpunt van een buitenlandse speler op zijn naam schrijft.

PSV wil Deense motor

De motor op het middenveld heeft de interesse gewekt van PSV. FC Utrecht heeft met bijna 15.000 toeschouwers gemiddeld het geld niet nodig en vraagt een veel te hoge transfersom aan de Eindhovenaren. Olsen blijft en zit daar niet mee. Hij heeft het naar de zin in Utrecht, waar hij met doelman Jorgen Henriksen, Karel Bonsink en de Noor Finn Seemann fullprof is, en het klikt met trainer Bert Jacobs en zijn assistent Fritz Korbach.
De hoofdtrainer verlaat FC Utrecht in 1974 en ook John Steen Olsen vertrekt. De club heeft het geld nu wel nodig en gaat in op het bod van Feyenoord. Henk Wery bewandelt in een ruil met bijbetaling de omgekeerde weg. Een succes wordt het Rotterdamse verblijf niet voor Olsen. De concurrentie is groot met op het middenveld Willem van Hanegem, Wim Jansen en Theo de Jong. Een hoogtepunt met een dubbel gevoel is er wel. FC Utrecht verliest in de Kuip met 5-0 en John Steen Olsen passeert zijn maatje Joren Henriksen twee keer. Olsen wordt met Feyenoord twee keer tweede. Wiel Coerver en de Pool Antoni Brezezanczyk zijn de trainers in die jaren.
Op 23 januari 1976 ontslaat FC Utrecht Jan Rab en kort daarna keert de dan 33-jarige Olsen terug bij FC Utrecht. De nieuwe trainer Han Berger, zes jaar jonger dan de Deen, is er blij mee. Zeven keer winst en vier gelijke spelen in 16 wedstrijden. Olsen maakt in de halve competitie vijf doelpunten. Op 6 juni is NAC – FC Utrecht in Breda (1-0 voor de FC) zijn laatste wedstrijd. In de eredivisie speelt hij 139 wedstrijden voor de FC, waarin hij 25 keer doel treft.

 

Scout van Zlatan

De motor van FC Utrecht blijkt ook de kracht van andere motoren goed te kunnen inschatten. In 1995 treedt hij als scout in dienst van Ajax. Olsen is de ontdekker van Zlatan Ibrahimovic en brengt nog twintig spelers aan bij de Amsterdamse club, onder wie Christian Eriksen, Jasper Gronkjaer, Viktor Fischer en Kasper Dolberg.


Wordt het Olsen?

Neem hier deel aan de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw en stem op de rechtermiddenvelder van uw keuze.