John van Loen haalde alles uit zijn carrière

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht speler, als introductie van de spelers op die positie. Deze keer: John van Loen, die in 1985 de winnende treffer binnen kopte in de bekerfinale tegen Helmond Sport en clubtopscorer werd. Als targetman is de aanvaller minstens zo belangrijk. Zo stelt hij zich volledig in dienst van Erik Willaarts, die op die manier kan uitgroeien tot goaltjesdief van het jaar.

De rossige spits speelt in de jeugd bij UVV samen met Marco van Basten en is volgens de verhalen beter dan zijn later wereldberoemde clubgenoot. Bij de fans van FC Utrecht is de lange aanvaller geliefd vanwege zijn tomeloze inzet. Om hem nog beter te bedienen trekt FC Utrecht in de zomer van 1998 voor de flanken Marco Boogers en Hennie Verschoor aan.

Dan is het 13 augustus, een week voor de start van de competitie. Open Dag in Galgenwaard, de meest opwindende spelerspresentatie in de 40-jarige geschiedenis van de club. Roda JC meldt zich die dag voor John van Loen, beloont de speler vorstelijk voor een tweejarige overeenkomst en is bereid een miljoen gulden over te maken naar de bankrekening van FC Utrecht. Het bestuur hapt toe.

Trainer Han Berger echter is in alle staten van opwinding en dreigt zijn contract te verscheuren. ‘We konden deze kans niet laten lopen’, zegt de voorzitter. ‘Iedereen weet hoeveel mensen er het afgelopen seizoen naar het stadion zijn gekomen. Onvoldoende om gezond te blijven. We hebben bij de bank moeten aankloppen om de salarissen te kunnen betalen. Door deze transfer hebben we weer even adem. Voor de trainer is het hard, maar hij moet beseffen dat wij primair moeten denken aan het voortbestaan van de club.’

Berger kan geen begrip opbrengen, eerder is ook doelman Jan Willem van Ede door een beenbreuk weggevallen. ‘Over drie weken is iedereen vergeten dat mijn keeper is geblesseerd en dat Van Loen is verkocht. Als we dan nul punten hebben, ben ik de boosdoener. Dan kan ik er niets van. Ik heb twee vleugelspitsen gehaald die Van Loen op maat kunnen bedienen. Nu “die Lange” weg is, kan ik het hele concept omgooien. Wat moet ik nu met Boogers en Verschoor.’

 

Verkoop

Moet Velox in de jaren zestig jaarlijks zijn beste spelers verkopen, voor FC Utrecht is het twintig jaar later niet anders. John van Loen volgt Hans van Breukelen, Willy Carbo, Rob de Wit, Mark Verkuyl, Jan Wouters en Erik Willaarts. Het dan nog zelfstandige Utrechts Nieuwsblad vraagt zich af: ‘Is verkoop van je beste speler de juiste manier om een florerende zaak op te bouwen? Goede spelers zorgen voor een beter product. FC Utrecht heeft te weinig publiektrekkers, waardoor de klant de tribune niet bestijgt.’

Hoe verloopt het seizoen? Na vijf wedstrijden staat FC Utrecht eerste, vier van de vijf wedstrijden worden gewonnen. Marco Boogers blijkt meer te kunnen dan het geven van een voorzet. Daarna gaat het snel bergaf. Marco van Delden, overgekomen van de amateurs van Lenig en Snel, John Linford en de teruggehaalde Erik Willaarts kunnen John van Loen niet doen vergeten. Aan het einde van het seizoen is de politie nodig om trainer, spelers en bestuur te beschermen.

John van Loen bewijst ook bij Roda JC zijn waarde voor de ploeg en verdient in zijn tweede contractjaar een transfer naar Anderlecht. Over de periode in België zegt de spits in Voetbal International: ‘Ik ben er tot mijn enkels afgezaagd.’ Zuurstok, lantaarnpaal, struisvogel zijn nog de vriendelijkste typeringen voor de Utrechter. Leo Beenhakker verlost hem uit zijn lijden en haalt hem naar Ajax waar Louis van Gaal hem later afserveert. Na 54 wedstrijden en 17 doelpunten voor Feyenoord en 36 duels voor het Japanse San Frecce keert John van Loen na 7,5 jaar terug bij FC Utrecht.

 

Trainer

In 1998 speelt de 33-jarige Van Loen zijn laatste wedstrijd (167 wedstrijden, 51 goals) voor de club, waar hij een jaar later door technisch directeur Hans van Breukelen wordt aangesteld als jeugdtrainer. Hij assisteert de hoofdtrainers Foeke Booy en Willem van Hanegem. Op 24 oktober 2007 wordt Van Loen met de collega Nascimento, looptrainer Rob Druppers en keeperstrainer Maarten Arts op straat gezet.

John van Loen is het schoolvoorbeeld van een speler die met zijn kwaliteiten alles uit zijn carrière heeft gehaald. Wie kan er zeggen getraind hebben onder Jan Reker, Aad de Mos, Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Willem van Hanegem en de Braziliaanse wereldkampioen Zico.


Neem ook deel aan de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. Is Van Loen de beste spits of kies je voor een ander? Laat je stem horen. 

 

Foto Van Loen via license.