Jonge Utrechtse wintersporters naar Europees Jeugd Olympisch Festival

Shorttrack Redactie

Vier meiden en twee jongens uit heel Nederland, waaronder ook drie sporters met Utrechtse banden, gaan met hun coach als Talent TeamNL naar het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Bosnië Herzegovina. De zes talenten komen uit in het alpineskiën, kunstrijden en shorttrack. Samen met sporters uit 45 andere Europese landen strijden zij over anderhalve week op het ijs en in de sneeuw om de medailles.

Shorttracker Zeno de Boer, zestien jaar oud, woont in Zeist. Hij komt van Schaats Vereniging Utrecht en traint onder Olympisch shorttracker Niels Kerstholt bij RTC Midden op De Vechtsebanen. Shorttrackster Yael Prenger is zestien jaar oud. Ze mag dan uit Amsterdam komen, ze traint bij het Utrechtse RTC Midden, onder leiding van coaches Niels Kerstholt en Bas van Weerden en maakt ook onderdeel uit het van het team dat naar Sarajevo af zal reizen. De derde shorttrackster Michelle Velzeboer, 15 jaar en uit Culemborg, is ook aangesloten bij het RTC-Midden en bij Shorttrack Brabant. Ook haar hoofdcoach is Niels Kerstholt. Ze komt uit een echte shorttrackfamilie. Met haar iets oudere shorttrackende zus Xandra pendelt Michelle bijna dagelijks op en neer tussen woonplaats Culemborg en de schaatsbaan van het RTC in Utrecht.

 

Sarajevo

In 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Sarajevo, in het toenmalige Joegoslavië. Vijfendertig jaar en een oorlog verder voelt het als een historisch moment: Sarajevo laat zich opnieuw en hernieuwd met een Olympisch evenement aan de wereld zien.

Het EYOF wordt elke twee jaar georganiseerd, in een zomer- en een wintereditie. Van 10 tot en met 15 februari sporten in Sarajevo zo’n 1500 jongeren, tussen 14 en 18 jaar. Een unieke ervaring, die helpt bij hun ontwikkeling tot topsporter.