Joost Broerse geniet als commercieel directeur

Voetbal Ted Vermeulen

Het statige fabrieks- en kantoorgebouw van INVENTUM (verwarmingsketels) aan de Leijenseweg in Bilthoven brandde op 6 mei 2010 tot de grond toe af en verdween daarmee van De Bilt/Bilthovense kaart, met welke gemeente het sociaal zeer verbonden was. De fabriek bood aan vele inwoners emplooi en was niet weg te denken uit de dubbelgemeente.

De fabriek had ook een recreatieve functie voor de dorpen en zo werd in 13 oktober 1931 uit de personeelsvereniging de sportvereniging FAK opgericht, vernoemd naar de zoon van de directeur. Niet veel later werd de betekenis ,, Flink Aanpakken Kameraden “ aan de letters toebedacht. De voetbalafdeling van FAK speelde jarenlang op het voetbalveld achter de fabriek, verhuisde later naar sportpark Weltevreden en fuseerde op 12 juni 1997 samen met avv Bilthoven en BVC tot het huidige FC De Bilt.

FAK heeft vele voetbaltalenten voortgebracht en is voor met name FC Utrecht van belang geweest. Spelers als Koos van Tamelen, Willem Flight, Edwin de Kruijff, alsmede Eddy en Ferdi Vierklau waren exponenten van een talentrijke vereniging. Allen werden door FC Utrecht gescout en eigenlijk stelde niemand teleur in Galgenwaard. De laatste telg uit de FAK-familie die de stap naar FC Utrecht maakte is Joost Broerse.

Broerse (38) kan wel als het meest succesvolle talent van FAK worden bestempeld. ‘Bij FAK hadden we Willem van Arnhem als jeugdtrainer en die gaf FC Utrecht een tip. Zo ging ik op mijn 14e naar de B-jeugd van FC Utrecht en stroomde door naar de A1. Eind november speelde ik op zaterdag met de A1 mijn wedstrijdje en trainde ik op werkdagen met de selectie, zat een periode op de bank bij de hoofdmacht en speelde op maandag ook nog bij het tweede.

Ergens na de winterstop ging ik met FC Utrecht in gesprek over een contract. FC Utrecht deed me een best mooi voorstel maar het tegenvoorstel werd van tafel geveegd.  Je mocht blij zijn dat je een contract werd voorgelegd. Bovendien wilde ik vast tot de eerste selectie behoren. Toen kwam opeens FC Groningen om de hoek kijken. Ik werd in 1997 de eerste aankoop van de nieuwe directeur Hans Nijland. Hoewel ik verstandelijk erg twijfelde zei mijn gevoel dat ik de goede route nam. Tijdens mijn periode in de jeugd van FC Utrecht speelde ik negen interlands in het Nederlands elftal onder 18 jaar. Ik debuteerde op mijn 18e bij FC Groningen en mijn gevoel had me gelijk gegeven. In Groningen heb ik een prachtige tijd gehad.’

 

Arjen Robben

Broerse had in Utrecht zijn diploma op het Bonifatius Lyceum gehaald en doodde zijn vrije tijd in Groningen met een studie ‘rechten’.  ‘Maar dat was van korte duur,’ gniffelt Broerse, die in zes seizoenen 149 wedstrijden bij FC Groningen speelde en 19 doelpunten maakte, wat voor een verdedigende middenvelder een zeer respectabel aantal genoemd mag worden. Broerse kreeg vier jaar na zijn overgang de groenwitte aanvoedersband om de arm, zag het 16-jarige supertalent Arjan Robben aanschuiven terwijl hijzelf in die periode twaalf keer werd geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 21 jaar.

 

Dit is deel 1 van het drieluik over commercieel directeur PEC Zwolle, Joost Broerse. Morgen deel 2.