Jorik van Egdom knap vierde na eindsprint

Triathlon Redactie

Vannacht heeft Jorik van Egdom een uitstekend einde van zijn olympische triathlon weten neer te zetten. De atleet uit Veenendaal liep samen met Rachel Klamer, Nienke Kingma en Marco van der Stel de mixed relay. Kingma startte uitstekend in de top drie, Van der Stel en Klamer moesten iets meer terrein prijsgeven waardoor Van Egdom als vierde zwemmer de baai van Tokio in mocht duiken. Hij lag toen al 53 seconden achter op de nummer 1, Yee. Lang lag hij zevende in de race, maar wist met een indrukwekkende eindsprint een vierde plek voor het team op te eisen.

Bij de mixed relay moeten teams van twee mannen en vrouwen in estafettevorm een supersprint triatlon afleggen welke bestaat uit 300m zwemmen, 7km fietsen en 2 km lopen. Van Egdom zat al op het eerste zwemonderdeel samen met België en Duitsland in een klein groepje, welke ook bij het fietsen en lopen bij elkaar bleef.

De drie favorieten Groot-Britannië, Amerika en Frankrijk stelden niet teleur en eisten de eerste drie plekken, ook in die volgorde, op. Van Egdom wist van een zevende plek op te rukken naar een vierde plek. Hij kwam dertig seconden na de Franse Luis binnen. Een uitstekende prestatie.

Vooraf hadden de Nederlandse triatleten gesteld: ‘Als we een top vijf notering halen, hebben we het heel goed gedaan.’ Een plek bij de top acht achten ze meer realistisch. Van Egdom vertelde voor vertrek naar Tokio: ‘We hebben het nog niet echt over een doelstelling gehad, maar iedereen is in orde en als het een beetje meezit, kunnen we zeker iets moois laten zien.’ En dat is zeker gelukt.