Josine Koning Utrechtse sporter van het jaar

Sportprijzen Redactie

Josine Koning is verkozen tot de Sporter van het Jaar in Utrecht. De hockeykeepster beleefde een ongekend succesvol 2021, waarin ze met Oranje olympisch kampioene werd en zegevierde in de FIH Pro League en de EK. Bovendien pakte ze met haar club Den Bosch de landstitel en de winst in de Euro Hockey League. Saïd El Badaoui (vechtsport) werd beste sportcoach, de Jongens Acht van Viking J18 (roeien) Sportploeg van het Jaar en beste talent werd shorttrackster Diede van Oorschot.

In de categorie Sportcompliment van het Jaar is de eerste prijs voor de drie ‘bewoners’ van sportpark Vechtzoom – hockeyclub UNO, voetbalvereniging sv Vechtzoom en de frisbeeërs van  – vanwege hun energieke samenwerking. Fons Visser en Richard Smits (Hercules)  zijn verkozen tot sportvrijwilligers van het jaar.

De Sportprijs Utrecht 2021 kende dit jaar enkele veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren. De categorieën Sportman en Sportvrouw werden samengevoegd tot één Sporter van het Jaar. De categorie Sportcompliment is nieuw. De aanmoedigingsprijs is bedoeld om bijzondere initiatieven met een maatschappelijke impact in de Utrechtse sport in de schijnwerpers te zetten.

Begin dit jaar besloot organisator SportUtrecht net als vorig jaar de gebruikelijke feestelijke avond in de Jaarbeurs, waarop de prijzen worden uitgereikt, vanwege corona af te blazen. In plaats daarvan werden de vier prijzen in de prestatiecategorieën vandaag (woensdag 16 februari) online bekend gemaakt via de website van SportUtrecht, ingeleid met een filmpje waarin een ode wordt gebracht aan de kracht van sport in de moeilijke, afgelopen twee jaren.

Voor de uitreiking van de prijs – een houten dom van het Utrechtse bedrijf Noest – voor het Sportcompliment, de Sportvrijwilliger en Sportaanbieder wordt deze week een kleine tour door de stad gemaakt, waarbij de winnaars worden verrast.

De uitreiking van de eerste prijs in de categorie Sportaanbieder – voorheen Sportvereniging – vindt later deze week plaats.

 

OVERZICHT VAN CATEGORIEËN EN GENOMINEERDEN

 

SPORTER VAN HET JAAR

Ilias Ennahachi (kickboksen)

WINNAAR: Josine Koning (hockey)

Malou Phenickx (hockey)

Jesse Puts (zwemmen)

Marcel Sterkenburg (worstelen)

Anouk Taggenbrock (rolstoelbasketbal)

 

SPORTCOACH

WINNAAR: Saïd El Badaoui (vechtsport)

Mariusz Gicewicz (worstelen)

Roeland Spijker (UZSC)

 

TALENT

WINNAAR: Diede van Oorschot (shorttrack)

Floris Sujecki (karate)

Leon Visser (shorttrack)

 

SPORTPLOEG

Kampong H1 (hockey)

WINNAAR: URV Viking J18 (roeien)

UZSC H1 (waterpolo)

 

SPORTCOMPLIMENT

Mitchell Sandler (tai chi)

Vince en Morris Alders (pumptrack)

Wilco Nijland (Sportworx)

WINNAAR: Sportpark Vechtzoom

 

SPORTAANBIEDER

Boulderhal Energiehaven

SC Antilope (rolstoelbasketbal)

VV Utrecht (volleybal)