Jubilerende Doornsche IJsclub rekent op ijskoude winter

Schaatsen Redactie

Het is vaak voor gekomen dat de Doornsche IJsclub als een van de eerste buitenbanen van Nederland geopend werd. Bezoekers van ver buiten het dorp in de Utrechtse Heuvelrug schaatsen de eerste rondjes van het seizoen aan de Wijngaardsesteeg.

Eind oktober bestond de club 110 jaar: op 28 oktober 1908 werd het opgericht vanuit de wens van de dorpelingen om een plek te hebben waar schaatswedstrijden gehouden konden. Ze vonden hun plek aan de vijver van het landgoed Aardenburg. De balans van het eerste boekjaar liet fl 154,55 aan inkomsten zien en fl 106,59 en een halve cent aan uitgaven.

Na 1913 verhuisde de club naar Huize Doorn, aangezien het ijs daar sterker was en in de vorstperiode die volgde aan het begin van het nieuwe jaar werden meerdere ijsfeesten georganiseerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden liefdadigheidswedstrijden gehouden waarbij geldprijzen beschikbaar werden gesteld waar de winnaars eten van konden kopen. Na deze oorlog verhuisde de IJsclub naar het terrein Woestduin, dat vanuit de werkverschaffing ook als een originele 400 meter ijsbaan werd aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen alle activiteiten stil en bijna hield de club daarna op te bestaan, ware het niet dat enkele dorpsgenoten alles in het werk stelde om de ijsclub nieuw leven in te blazen.

In 1963 was er sprake van een strenge winter die het mogelijk maakte veel wedstrijden voor scholieren te organiseren, waarvoor de baan gratis beschikbaar werd gesteld. Na de sluiting van zwembad Woestduin werd de ijsbaan verplaatst naar de tennisbanen van Ludenti. In 1987/1988 was er geen ijs, maar werd er met drie volle bussen gereden naar de kunstijsbaan in Utrecht want de Doornaren wilden wel schaatsen die winter. De ijs- en skeelerbaan heeft in 1990 in de Doornse wijk de Wijngaard een vaste plek gekregen  en is inmiddels niet meer weg te denken uit Doorn.

 

 

Krabbelbaan

Het in 1995, met onder meer de financiële hulp van Jantje Beton, aangelegde krabbelbaantje blijkt een groot succes. Beginnelingen kunnen er rustig leren schaatsen, zonder zich te hoeven bekommeren om aan alle kanten voorbijsnellende cracks. Ook komen kinderen elkaar op dit nieuwe stukje ijsbaan veel gemakkelijker tegen dan op de ovale baan, waar zij eigenlijk constant achter elkaar aan moeten schaatsen. Uit veiligheidsoverwegingen is de krabbelbaan aan de rechterzijde van het terrein aangelegd, zodat de hardrijbaan niet overgestoken hoeft te worden. Na negen uur ’s avonds wordt de nieuwe baan omgetoverd tot ijshockey-baan en ook voor deze ijssport blijken veel enthousiastelingen iedere avond naar de ijsclub te komen.

 

Nieuw asfalt

Er is een reden voor dat de Doornse IJsclub regelmatig eerder open kan dan andere ijsbanen. Natuurlijk is de club net als elke andere afhankelijk van de temperatuur, de wind, bewolking en luchtvochtigheid, maar de Doornse club past al jaren een succesvolle formule toe waardoor er regelmatig al snel geschaatst kan worden. Dat komt mede doordat de ijsbaan op een asfaltskeelerbaan gemaakt wordt en bij een nacht met matige vorst kunnen de ijsmeesters al beginnen aan de ijsvloer. Deze wordt opgebouwd uit laagjes van 1 millimeter die met een zelfgemaakte dweilmachine worden geplaatst, totdat het ijs een dikte van 1 à 2 centimeter heeft bereikt. In een heldere, koude nacht ontstaat op die manier een goede ijsvloer. Deze methode vraagt echter wel om een zeer gladde ondergrond, maar na jarenlang dienst te hebben gedaan als ijs- en skeelerbaan begon het asfalt van de baan scheuren en bobbels te vertonen, wat voor beide sporten niet wenselijk is. In de zomer van 2018 werd de ijsbaan dan ook vernieuwd: het asfalt is er af gefreesd waarna een nieuwe onderlaag en toplaag geplaatst werden. Ook werd het gras op het middenterrein vervangen nadat de grond daar enkele centimeters opgehoogd was. Deze investering kostte de vereniging meer dan 100.000 euro, de gemeenteraad betaalde circa 60% en de club dekte de overige kosten.

 

Strenge winter

Voor 2018 wordt door sommige meteorologen een strenge winter voorspeld, dus de club rekent er op dat het komende seizoen er weer een goede ijsvloer op de baan komt te liggen. Voor actuele informatie over het ijs kan de website www.doornscheijsclub.nl bijgehouden worden. Ook is de club op sociale media te volgen of kan informatie over de opening opgevraagd worden via telefoonnummer 0343-420222. De club nodigt geïnteresseerden uit om tijdens het schaatsseizoen, ’s avonds na 22u eens te komen kijken hoe de baan bijgehouden wordt door de ijsmeesters op dweilmachines.