Jubileumboek 50 jaar FC Utrecht: feest van herkenning

Sportboek en -film recensie Hans van Echtelt

Het boek '50 jaar FC Utrecht' is een weerslag van honderden gesprekken, verzameld door journalist Hugo Verkley. Het boekwerk telt 315 fraai geïllustreerde pagina’s, de auteur heeft qua materiaal vooral mogen putten uit het archief van clubfotograaf  Frank Zilver en verzamelaar Remco Neu, naast tal van andere bij  FC Utrecht betrokken mensen. De samensteller heeft gekozen voor vijftig verhalen met iconen van de club, te beginnen met eigenaar Frans van Seumeren en eindigend met een drietal jonge talenten van de club, Ghaddari, Van der Haar en Jovanovic, uit het onder 15-team.

Hans van Echtelt heeft enige journalistieke medewerking aan het boek verleend en heeft daarom al een exemplaar ingezien. Hij geeft zijn eerste indruk weer:

Zelf heb ik alle vijftig jaar ‘meegelopen’; in Galgenwaard en ken natuurlijk alle (oud) voetballers die aan het woord komen, zoals Hans van Breukelen, Jan Wouters, Jan Monster, Rob de Wit, John van Loen, Frans Adelaar en Michael Mols van dichtbij. Dit is slechts een kleine greep uit de reeks interviews waarbij ook de bijdragen van journalisten als Ad van Liempt, Ton de Ruiter, Martin Donker en René van den Berg niet ontbreken.

Zelf ben ik het meest geraakt door de sfeerbeelden uit Galgenwaard. Zoals die uit de beginperiode in het oude stadion met alle primitieve voorzieningen van destijds, te denken valt aan het ontbreken van fatsoenlijke toiletten en enig horecagebeuren. Uitmondend in de afbraak van doellatten en graspollen toen Nieuw Galgenwaard was gepland. Dat gebeurde aan het einde van het seizoen 1980/1981, na afloop van FC Utrecht-PSV toen de supporters ‘een handje hielpen bij de afbraak’ zoals auteur Verkley in het boek subtiel schrijft.

Ook staan voor mij de juichfoto’s van spelers nog steeds haarscherp op mijn netvlies. Te beginnen met de zege van DOS op GVAV in 1970 (goal Leo van Veen) en ook de foto van de derde winst van de KNVB-beker, met de euforie van de toenmalige aanvoerder Jean Paul de Jong als uitschieter. Bij de 1-4-zege in De Kuip op thuisclub Feyenoord zat ik met mijn zoon tussen de supporters en die onvergetelijke middag is ook mooi vastgelegd in het jubileumboek, evenals de legendarische thuiszege op Dynamo Kiev, met de legendarische winnende kopgoal van John van Loen.

De auteur heeft er ook terecht voor gekozen om diverse keren beelden van juichende supporters op overvolle tribunes in het boek op te nemen zoals op pagina 340 waarop de fans de spelers toejuichen na hun huzarenstukje tegen topclub Zenit Sint Petersburg op 17 augustus 2017.  Voor mij een van de beeldende hoogtepunten uit het mooie jubileumboek, dat voor een ereplaats krijgt in mijn archief. Het boek is een feest van herkenning voor iedere rechtgeaarde FC-fan.