Jubileumeditie Nationale Veldrit van Amersfoort

Wielrennen Redactie

Op 7 december zal voor de veertigste keer de Nationale Veldrit van Amersfoort gehouden worden. Deze jubileumeditie wordt voor het eerst niet in Bos Birkhoven gereden, maar op het bosterrein van GGz Centraal op de locatie Zon & Schild waar een afwisselend en uitdagend wielerparcours ligt. Het jaarlijkse Amersfoortse wielerevenement heeft samen met Lieshout de oudste veldrit van Nederland en maakt tevens deel uit van de topcompetitie van de KNWU.

Voor de jubileumeditie van de veldrit hebben zich reeds honderden veldrijders van zowel nationaal als regionaal niveau ingeschreven. Zo zal de kersverse Europese Kampioene Junioren Puck Pieterse (WV Eemland) uit Amersfoort voor haar onderdeel om 14.00 uur aan de start verschijnen. Burgemeester Lucas Bolsius zal hier het startschot geven. Bij de masters 40+ staat o.a. Erik Dekker genoteerd. Daarnaast staat een grote delegatie renners van de eigen wielervereniging WV Eemland aan de start bij de verschillende categorieën.

 

Historie Nationale Veldrit Amersfoort

In 1976 bestond de Wielervereniging De Pedaalridders 50 jaar en ook in dat jaar, werden er diverse wielerevenementen georganiseerd door de genoemde vereniging. De toenmalige jeugdleider en clubsponsor Jan van Ekeren van Cafetaria Puntenburg, kwam destijds met het idee om ook eens een veldrit te organiseren. Hij trainde toen als jeugdleider met een grote jeugdploeg veel in Bos Birkhoven.

De eerste veldritten werden jarenlang verreden op de eerste zaterdag na het Nationaal Kampioenschap in de maand januari, hetgeen ook altijd een gunstige datum bleek. Nog steeds en dit al jarenlang komen vele kampioenen naar dit evenement. Het prachtig parkoers en hoogteverschil in Bos Birkhoven was altijd zeer intrek gebleken bij de veldrijders. Het evenement weet veel inschrijvers te begroeten en dit soms met meer dan 400 deelnemers. Na het stoppen van Jan van Ekeren wordt de veldrit ieder jaar weer door het WV Eemland bestuur op de kalender gehandhaafd. Jarenlang is het Bos Birkhoven de thuisbasis gebleven (op twee jaren na van een uitwijk naar Don Bosco/ de Treek in Leusden), totdat het Utrechts Landschap na de editie van 2018 geen vergunning meer wilde verlenen.