Jules Kluwer uit Amersfoort Nederlands kampioen speed

Speedklimmen Redactie

Jules Kluwer uit Amersfoort heeft de Nederlandse de titel bij het NK Speedklimmen veroverd. De 17-jarige nam al vroeg in de race afstand van zijn opponenten door in de kwalificatieronde de snelste tijd met een nieuw Nederlands en persoonlijk record van 0.10.58 sec de route te beëindigen.

Daarna volgde de finale, waarin Jules nog een stap extra deed door zijn eerdere record op de dag te verbeteren door naar een tijd van 0.09.93 sec te klimmen. Daarmee veroverde hij de eerste plek op het podium.

Leto Cavé uit Angerlo werd tweede met (ook een persoonlijk record) 0.10.38. Mischa Brandt Brand uit Almere pakte het brons (0.11.35). Bij de kwalificatieronde werden al Nederlandse records verbroken. Kluwer wist met 0.10.40 het eerdere Nederlands record op naam van Zeno Schaekers (0.10.58) te verbreken. Bekijk hier de uitslag.

Bij de vrouwen kreeg Lynn van der Meer in de finale flink tegenstand van Nederlands boulderkampioene (2018) Vera Zijlstra, maar de Roosendaalse wist Zijlstra met een 23ste van een seconde sneller voor te blijven.

Speed is één van de drie wedstrijddisciplines binnen de klimsport. Het is de enige van de drie wedstrijddiscipline die ook ontstaan is als wedstrijdvorm. De deelnemers klimmen dan ook in duels tegen elkaar, wat garant staat voor veel spektakels! Bij speed draait het om de totale beheersing van de IFSC Speed route, waarbij maximale snelheid en controle over de beweging met elkaar in balans moeten blijven.