Julian Rip maakt debuut bij EK honkbal

Honkbal/Softbal Redactie

De in Vianen geboren honkbalspeler Julian Rip is een van de vier debutanten die geselecteerd is voor het EK, dat van 12 tot en met 19 september in Turijn wordt gespeeld. Op woensdag reist Team Kingdom of the Netherlands naar Italië waar het op jacht gaat naar de 24ste Europese titel en de vierde op rij. De keus van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen viel dus ook op Rip, die sinds 2019 speelde bij het Amerikaanse team Spartans van de University of South Carolina Upstate en sinds deze zomer bij HCAW. De drie andere debutanten zijn Junior Martina, Aaron de Groot en Jayden Gonesh.

Na het olympisch kwalificatie toernooi van afgelopen zomer, waar het Koninkrijksteam zich niet kon plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio, heeft de technische staf besloten een verjonging door te voeren in de selectie die in de komende jaren moet zorgen voor nieuwe successen. Technisch directeur Tjerk Smeets legt uit dat er na het mislopen van de Spelen een nieuwe cyclus gestart is: ‘Wij hebben de luxe gehad jarenlang op dezelfde groep topspelers te kunnen bouwen. Na het OKT hebben wij met de bondscoach en de technische staf de keuze gemaakt om een aantal jonge jongens in te passen en te starten met een rebuild.’ Deze rebuild komt niet uit de lucht vallen: ‘We hebben de laatste jaren al duidelijk ingezet op de leeftijdscategorieën U18 en U23. Dat gebeurt financieel, met de inzet van coaching en het organiseren van trainingskampen rondom belangrijke toernooien. Dit jaar heeft dat al geresulteerd in twee Europese titels en je ziet nu dat er drie jongens van U23 doorstromen naar het A-Team.’

 

Wedstrijden

Woensdagochtend vertrekt het Koninkrijksteam naar Turijn, waar het deze week nog een aantal trainingen en oefenwedstrijden af zal werken alvorens het op 12 september begint aan de jacht op de Europese titel met een groepswedstrijd tegen Slowakije. De andere tegenstanders in de groepsfase zijn Tsjechië (13 september) en Zweden (14 september). De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de kwartfinales, die op 16 september beginnen.

 

EK onder 23

Voor Aaron de Groot, Julian Rip en Jayden Gonesh is de selectie voor het Koninkrijksteam een beloning voor een zeer goed EK met het Koninkrijksteam U23. Dat team werd in augustus Europees kampioen en Rip werd uitgeroepen tot Beste Slagman, de Groot werd de Beste Werper en Gonesh was de startende werper in de finale tegen Duitsland. Aan zijn voormalige club Spartans liet Rip weten: ‘Het is altijd een eer om mijn land te vertegenwoordigen. Het brengt een andere sfeer en druk in de wedstrijden omdat je weet dat het hele land het team volgt. Nederland mogen vertegenwoordigen is elke keer weer een geweldige ervaring. Ik krijg voor elke wedstrijd kippenvel als het volkslied wordt gespeeld.

Hij vervolgt: ‘We gingen naar het toernooi met het doel om goud te winnen. We wisten dat we een getalenteerde groep hadden en dat we een goede kans hadden om het toernooi te winnen. Natuurlijk moesten we nog goed spelen en strijden en gelukkig konden we om het hele toernooi te domineren. Persoonlijk had ik een heel goed toernooi en won ik de prijs voor beste slagman. Ik was erg blij dat ik het team kon helpen winnen. Met de rol van aanvoerder en als een van de oudere jongens, kon ik een voorbeeld stellen voor de jongere jongens en hen begeleiden waar nodig. Het winnen van het EK en de trofee kunnen ophalen en dat vieren met die geweldige groep was echt speciaal.’