Julian Rip Sporttalent van het Jaar 2016

Honkbal/Softbal Kort nieuws

Dafne Schippers en Jesse Puts zijn uitgeroepen tot sportvrouw en sportman 2016 in de stad Utrecht. De 24-jarige topsprintster van Hellas kreeg de eer voor de vierde keer op rij. Puts (22) verraste vriend en vijand in november vorig jaar met de wereldtitel op de 50 meter vrije slag (kortebaan) in het Canadese Windsor.

Herman van den Berg, de man achter het succes van Puts, werd bovendien uitgeroepen tot de beste coach.

De winnaars van de Sportprijs Utrecht 2016

De verrassing van de feestelijke woensdagavond in het Mediaplaza van de Jaarbeurs, gepresenteerd door Tom van ’t Hek en voor het derde jaar georganiseerd door de Vereniging Sport Utrecht (VSU), zat in de categorie Beste Sportploeg 2016. Niet de mannen van Kampong, die in mei vorig jaar in Barcelona de finale van de Euro Hockey League wonnen en zich daarmee kroonden tot de beste hockeyploeg van Europa, gingen met die prijs aan de haal. Die eer ging naar de Rugbyende Utrechtse Studentes die voor het vijfde jaar op rij landskampioen werden. De jury en de Utrechtse bevolking (online stemming) bepalen overigens beide voor de helft de uitkomst in de zeven categorieën van de Sportprijzen Utrecht.

Julian Rip (18) werd Sporttalent van het Jaar, de prijs waar de Utrechtse Sportkrant haar naam aan heeft verbonden. Dennis van Luijk, mede-initiatiefnemer van de wekelijkse sportkrant, overhandigde de prijs aan de ouders van Rip. Als captain van Jong Oranje veroverde Rip de Europese honkbaltitel in het Spaanse Gijon. Het betekende voor de honkballer uit Vianen, die opgroeide bij UVV, het afscheid van zijn tijd als jeugdinternational. Na de zomer van 2016 verkaste hij naar Amerika waar hij nu als freshman aan de Hutchinson University in Kansas dagelijks honkbalt en verder droomt van een bestaan als prof in de Major League.

Rip had in de finale van de EK een belangrijk aandeel in de winst op Italië (7-3) met een driehonkslag. Hij werd vervolgens binnengeslagen door Tijmen Takke (17). Ze groeiden samen op bij UVV en sinds jaar en dag ook zijn ze honkbalmaatjes bij Jong Oranje. Maar bij de verkiezing waren de twee in de Jaarbeurs concurrenten. Ook Karateka Kyra Wapperom en judoka Christiaan Hendriksen waren genomineerd voor de talentprijs.

In de categorie Sportvrijwilliger ging de prijs naar Geert-Jan van Dijken, die in 2016 ook al werd uitgroepen tot Clubheld bij het AD en De Zwarte Tulp bij tennisbond KNLTB won. Tafeltennisvereniging SVE werd Sportvereniging van het Jaar.


Wil je dit artikel nog eens rustig op papier nalezen? Bestel deze editie!