Julian Rip terug in Nederland met een schat aan ervaring

Honkbal/Softbal Robert Jan van der Horst

Honkballer Julian Rip (nu 23) werd begin 2017 bij de jaarlijkse verkiezingen van SportUtrecht uitgeroepen tot het Utrechtse Talent van 2016 en speelde zich in het Koninkrijksteam dat zondag aan het EK begint. De Vianer vertrok eind 2017 naar Noord-Amerika, het Walhalla van zijn favoriete sport, en keerde deze zomer terug om te gaan spelen bij het Bussumse HCAW. Het Bachelordiploma Beweegwetenschappen en een schat aan ervaringen rijker. ‘Ik heb zoveel nieuwe mensen ontmoet, kennis gemaakt met veel nieuwe culturen en heb mezelf als speler ontwikkeld.’

Het is een ervaring die Rip nooit had willen missen. Het is waar, een profcontract in Amerika zit er voor de Outfielder (nog?) niet in. Maar wie weet. ‘Als 4, 5-jarige ben ik met honkbal begonnen, bij UVV in Utrecht. Mijn droom was altijd om naar de USA te gaan en daar te spelen. En die droom is uitgekomen. Het is een droom die ik vijf seizoen heb gehad; ik heb voor duizenden mensen gespeeld en ontzettend veel ervaring opgedaan. Als sporter en als mens.’

 

USA

Rip maakte de oversteek dus in 2017 en begon bij het Blue Dragons Hutchinson College Centre. ‘Alles was nieuw. Ik heb een zwaar eerste semester gehad. Zoveel indrukken. Een totaal andere omgeving. Ik dacht dat ik goed Engels kon, maar dat viel in de praktijk niet mee. Maar hij paste zich aan, vond zijn weg en startte met een studie diergeneeskunde. Die werd later ingeruild voor een studie Beweegwetenschappen. ‘Omdat ik er achter kwam dat ik toch meer geïnteresseerd was in hoe atleten en mensen zijn en bewegen.’

Zijn verblijf in Amerika werd deze zomer afgesloten bij de University of South-Carolina Upstate én met een diploma. ‘Toen in maart 2020 alles werd platgegooid en de honkbalcompetitie kwam stil te liggen vanwege corona, besloot ik in Amerika te blijven. Ik was bang dat als ik naar Nederland zou gaan ik niet meer terug zou kunnen reizen naar Amerika. Dat betekende wel dat ik een jaar lang mijn ouders en vrienden niet heb kunnen zien. Gelukkig werd begin dit jaar de competitie hervat, zodat ik mijn verblijf in de United States of America toch met een goed gevoel heb kunnen afsluiten. In de wetenschap dat ik het niet slecht heb gedaan.’ En dan, met trots. ‘Toen ik in 2017 kwam, ben ik toch in het diepe gegooid. Alle ervaringen hebben me gemaakt tot de persoon die ik nu ben.’

En nu speelt Rip in Bussum voor HCAW en woont hij bij zijn ouders in Vianen. Werkend aan de volgende stap in zijn ontwikkeling. Die kwam wellicht sneller dan gedacht. Na een uitstekend en winnend EK namens het team The Kingdom of the Netherlands U23, zoals Oranje in de honkbalwereld heet, eerder dit jaar riep bondscoach Evert-Jan ’t Hoen hem – en nog drie andere talenten – op voor het EK dat van 12 tot en met 19 september plaatsvindt in de regio Piëmonte. In het kader van de verjonging na een mislukt OKT voor de recente Spelen in Tokio.

 

EK

Woensdag 8 september reisde de Koninkrijksselectie af naar Turijn, de stad die vooral bekend is vanwege de Fiat-autofabrieken en voetbalclub Juventus. Aan de rand van de stad, of net daarbuiten, zijn, volgens Rip, alle zestien deelnemende teams ondergebracht. ‘Elk land heeft z’n eigen verdieping. We leven hier in een bubbel. Het is heel gezellig.’

Maar de nationale selectie is vooral in Italië om te presteren, beseft Rip. ‘We zijn regerend Europees kampioen en die titel willen we graag prolongeren.’ Wel maakte de Vianer in alle stilte inmiddels zijn debuut. Dat gebeurde donderdag in een oefenduel met Spanje dat, zoals afgesproken, over zeven innings ging en met 7-3 werd gewonnen. Een dag later, vrijdag 10 september tegen Zweden (vijf innings, 6-0 winst), sloeg hij een honkslag.’ Mijn eerste voor Oranje, een gedenkwaardig moment.’

Die twee ‘caps’ nemen ze Julian Rip niet meer af. Maar hoe groot zijn inbreng op het EK, dat zondag 12 september van start gaat, zal zijn, weet hij uiteraard nog niet. ‘Ik heb al direct gemerkt dat het niveau zó hoog is. Ja, hoger dan bij teams waarin ik in Amerika heb gespeeld. En dat zit vooral in de ervaring die de oudere spelers hebben. Ik hoop veel van hen te leren. The Kingdom of the Netherlands beschikt over een groot aantal profs, die jongens zijn supergoed. Oranje is voor mij een stapje extra.’

 

Spelen

In de ‘Sport van de fouten’(Rip: ‘een wedstrijd duurt ongeveer drie uur en één foutje van jou kan het verschil maken tussen winnen of verliezen’) zoals honkbal ook wel wordt genoemd, gaat de ontwikkeling van Rip door, zo hoopt hij zelf. ‘Het liefst speel ik natuurlijk elke wedstrijd, maar mijn belangrijkste doelstelling is om klaar te zijn als ik op dit EK door de bondscoach geroepen word om te honkballen.’

De jacht op de Europese titel begint voor het Koninkrijksteam overigens aanstaande zondag met een groepswedstrijd tegen Slowakije. De andere tegenstanders in de groepsfase zijn Tsjechië (13 september) en Zweden (14 september). De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de kwartfinales, die op 16 september beginnen.