Jumbo-Visma perfecte winnaar in sfeervol Utrecht

Wielrennen Redactie

Honderdduizenden wielerliefhebbers volgden vrijdag live de ploegentijdrit - met Jumbo-Visma als winnaar - waarmee de Vuelta a España in Utrecht van start ging. Daarmee is de Domstad als enige ter wereld ‘bezocht’ door de drie grote wielerrondes. Dat Robert Gesink de rode trui mocht aantrekken als klassementsleider was een dik verdiende beloning voor alle opofferingen die hij zich de afgelopen jaren getroost had.

In 2010 opende Utrecht de poorten voor de Giro d’Italia, vijf jaar later streek het circus van de Tour de France er neer en na twee jaar vertraging door corona was het nu de beurt aan de Ronde van Spanje.

De presentatie van de 23 ploegen donderdagavond op Vredenburg bracht Utrecht al enigszins in Spaanse sferen. Stands met petjes en vooral t-shirts van de Vuelta konden zich verheugen in belangstelling van de fans, die zich al vroeg op de vrijdag door de stad bewogen voordat om 18.30 uur Burgos BH als eerste ploeg van het startpodium ging.

Een ploegentijdrit (team time trial, TTT) wordt zelden meer gehouden en is ook in het WK-programma gesneuveld. Terwijl het juist een aantrekkelijke en moeilijke discipline is. Het opzij kunnen zetten van het eigen ego is misschien wel de belangrijkste kwaliteit voor een goede ploegentijdrijder. Niet op kop blijven rammen wanneer anderen moeten lossen, maar rekening houden met het teambelang. Voor Utrecht werd de TTT voor het laatst in een drieweekse ronde gehouden in de Vuelta van 2019.

Het parcours van 23,3 kilometer door Utrecht begon met een technisch gedeelte. Na bochten op de Catharijnesingel en Maliesingel volgde de Maliebaan, het oudste fietspad van Nederland, aangelegd in 1885. Na een recht stuk op de Biltstraat moesten enkele scherpe bochten worden genomen, maar op de Einsteindreef in Overvecht kon snelheid worden gemaakt, zeker na de rotonde bij het Henri Dunantplein. Dat gold ook voor stukken in Leidsche Rijn, waarna het nog even opletten geblazen was vlak voor de finish op het Jaarbeursplein.

Hartstochtelijk

Jumbo-Visma startte als laatste en hield de spanning er tot de slotkilometers in.  De Nederlandse ploeg werd hartstochtelijk toegejuicht en bleef de Britse equipe INEOS Grenadiers welgeteld dertien seconden voor. Quick-Step Alpha Vinyl finishte als derde op veertien seconden. Team DSM, de tweede Nederlandse ploeg in de Vuelta, eindigde als twaalfde. BORA-hansgrohe, met Wilco Kelderman in de gelederen, werd zevende op 41 seconden .

Zaterdag is de tweede etappe van het drieluik in Nederland. Dan vertrekt het peloton uit Den Bosch en gaat het door Noord-Brabant, het Land van Maas en Waal en een stukje Betuwe naar de Utrechtse Heuvelrug. De finish is even na vijf uur op het Utrecht Science Park (de uithof).