Kampioenschap van Utrecht nog net zo populair als voor corona

Schaken Redactie

Na twee keer in de wielen te zijn gereden door de coronapandemie gaat vrijdag 27 mei het 47ste open schaakkampioenschap van Utrecht van start. Grootmeesters, meesters, clubschakers en gewone stervelingen mogen zich drie dagen uitleven achter het schaakbord. Tweehonderd schakers hebben zich aangemeld, tientallen staan nog op een reservelijst wat aantoont dat het weekendtoernooi van Paul Keres niets aan populariteit heeft ingeboet.

De Utrechtse schaakvereniging, dit seizoen gepromoveerd naar de meesterklasse, trekt met het OKU schakers uit heel Nederland. Normaliter zijn ook wel enkele buitenlandse grootmeesters van de partij. Die ontbreken nu, vermoedelijk door de coronagolf en de daarmee gepaard gaande onzekerheid. Wie zijn er wel? Favoriet voor de eindzege is de Utrechtse  grootmeester Hugo ten Hertog die het toernooi al een keer op zijn naam schreef (in 2019). Hij heeft van alle deelnemers ook de hoogste rating, 2531. Ook Zhaoqin Peng is een gewaardeerde gast in Utrecht. De meervoudige Nederlandse kampioen bij de vrouwen was de sterkste in 2014.

De opzet van het toernooi is iets gewijzigd. Er worden nu op alle dagen twee partijen gespeeld. Wanneer iemand een ronde vrij wil nemen (bye) kan dat tweemaal. De hoofdprijs in groep A bedraagt 1200 euro.

Als onderdeel van het OKU wordt tevens het persoonlijk kampioenschap van de Stichts-Gooise Schaakbond gehouden. Daarnaast is vrijdagmiddag de regionale bekerfinale tussen teams van Woerden en het Utrechtse Moira Domtoren.

Voor het OKU is een nieuwe locatie beschikbaar en wel op Papendorp. Er wordt geschaakt in het LIFE-gebouw waar hoofdsponsor Berenschot gevestigd is.