Kampong Cricket bekroont ‘fantastisch jaar’ met promotie

Cricket Robert Jan van der Horst

Het was zondag 29 augustus een mooie sportdag aan de oostkant van de stad Utrecht. Niet alleen klopten de profvoetballers van FC Utrecht in de eredivisie Feyenoord met 3-1, hemelsbreed 400 meter verderop promoveerde Kampong Cricket naar de topklasse. Naar de terugkeer op het hoogste Nederlandse cricketniveau was lang uitgekeken op het gezellige complex aan de Laan van Maarschalkerweerd. Het was in 1997 dat Kampong cricket, na landstitels in 1988, 1989 en 1992, degradeerde.

In seizoen 2022 is het dus 25 jaar geleden dat de club voor het laatst in topklasse, destijds nog hoofdklasse, uitkwam.

Kampioen werd Kampong niet, die eer is voorbehouden aan Salland uit Deventer. Maar Kampong benutte wél met beide handen de kans dankzij een tweede promotieplek die bij wijze van uitzondering door de Koninklijke Nederlandse Cricketbond Bond was toegewezen. Mede daardoor bestaat de Topklasse volgend seizoen uit twaalf clubs.

Veel te vrezen van het 140-jarige Rood en Wit had Kampong niet. De Haarlemse jubilaris stond voor 85 runs aan de kant. Meer angst had de Utrechtse formatie tegen het grauwe hemeldek voor de weergoden. Toen het rond 15.30 uur begon te regenen – en deze ook aanhield, naar het zich liet aanzien – werd er toch wat nerveus naar de Buienradar gekeken. Afgelasting zou namelijk beteken dat concurrent Hermes DVS – dat op winst stond tegen Ghausia – met de tweede promotieplek zou gaan strijken. Zo ver kwam het echter niet. Toen de lucht opklaarde, verdwenen tegelijkertijd de somberste scenario’s naar de achtergrond. Een uur later kon wedstrijd worden hervat en besliste Kampong voor het verlies van één wicket het duel.

‘Promoveren om niet direct te degraderen’. Zo vatte Kampong-voorzitter Guido Cramer de ambities voor de hoofdmacht van de Utrechtse club samen. ‘We hebben een talentvolle selectie, met een aantal jongens die uit onze eigen jeugd komen. Het is goed dat ze in de Topklasse leren en ervaring opdoen. Wellicht dat we gaan uitkijken naar een goede batsman (slagman). Iemand die in een  seizoen 700, 800 runs kan scoren.’

Cramer droeg de zo lang gekoesterde promotie naar het hoogste niveau op aan de hele vereniging. ‘Begin juni hebben we de prachtige ODI’s (interlands) gehad tegen Ierland, Kampong telt 230 cricketleden (en behoort daarmee tot de grootste van het land) en het derde en vierde elftal en het zaterdagmiddagteam maken nog kans op het kampioenschap. De sfeer in de club is uitstekend, het is een fantastisch jaar voor Kampong Cricket geweest.’