Kampong Cricket gastheer van vier WK-kwalificatieduels

Cricket Robert Jan van der Horst

Nederland - en gedeeltelijk Utrecht – is volgende week het decor van het Europese kwalificatietoernooi Twenty20 dat onder auspiciën van de International Cricket Council (ICC), ofwel de internationale cricketbond, wordt georganiseerd. In het kader van dit evenement worden op de graswickets van Kampong Cricket op 29 en 30 augustus in totaal vier interlands gespeeld.

De 2018-19 ICC World Twenty20 Europe Qualifier, zoals het kwalificatietoernooi officieel heet, telt achttien deelnemende landen die zijn onderverdeeld in drie poules van elk zes deelnemers. De nummers één en twee van de poules plaatsen zich voor de volgende (kwalificatie)ronde, die in 2019 wordt gespeeld. Daarin zal ook het Nederlands team instromen. Het hoofdtoernooi, het WK Twenty20, vindt in 2020 plaats in Australië.

Kampong Cricket is uitsluitend gastheer van duels die in Poule A worden gespeeld: op 29 augustus Cyprus – Duitsland (aanvang 11.00 uur) en Duitsland – Denemarken (15.00 uur); op 30 augustus Frankrijk – Portugal (11.00 uur) en Duitsland – Frankrijk (15.00 uur). Het kwalificatietoernooi begint op 29 augustus en duurt tot en met 3 september.  De andere speellocatie in deze afdeling is in Deventer Koninklijke UD (Het Schootsveld).

In Poule B worden de wedstrijden afgewerkt bij VCC (Den Haag), VRA (Amsterdam), VOC (Rotterdam) en sportpark Thurlede (Schiedam). De teams die in deze afdeling uitkomen zijn: België, Finland, Isle of Man, Italië, Jersey en Spanje.

In Poule C tenslotte zijn Tsjechië, Gibraltar, Guernsey, Israël, Noorwegen en Zweden ondergebracht. Deze landen zijn, net als de wedstrijden in Poule B, te bewonderen bij VOC, VRA, VCC en sportpark Thurlede.

Toegang bij deze kwalificatiewedstrijden is gratis.

Twenty20 is een verkorte wedstrijdvorm van slechts 20 overs – waar er in de Nederlandse competitie maximaal 50 per team worden gespeeld – waardoor snel en veel scoren bijna een voorwaarde is voor een goed resultaat. Twenty20-wedstrijden zijn daardoor vaak aantrekkelijker en spectaculairder voor het publiek vanwege de korte duur, de actie en het aanvallende spel.

Zie voor het volledige programma