Kampong Cricket start seizoen tegen HCC; Centurions zoekende

Cricket Robert Jan van der Horst

Na het gedeeltelijk verloren cricketjaar 2020 door corona en een reeks van drie aantrekkelijke interlands tussen Nederland en Ierland op Kampong begin juni van dit jaar, gaat het nieuwe seizoen komend weekeinde dan eindelijk van start. Kampong Cricket is traditioneel de hoogst spelende Utrechtse club en komt uit in de hoofdklasse, na de topklasse het tweede niveau van ons land. Kampong hoopt te profiteren van de verruimde promotieregeling.

De bovenste twee ploegen in de eindklassering maken de sprong omhoog. Vanuit de topklasse is geen degradatie mogelijk zodat in 2022 de hoogste afdeling liefst twaalf clubs telt.

Kampong opent het seizoen, dat een halve competitie beslaat vanwege een late start van het seizoen door de coronamaatregelen, met een thuiswedstrijd aan de Laan van Maarschalkerweerd op zaterdag 3 juli tegen HCC. Aanvang 11.00 uur. Salland, VVV, Ghausia, Rood en Wit, Quik (Den Haag), Hermes DVS, Groen & Wit en Bloemendaal zijn de overige tegenstanders.

De blauw-witten maken geen geheim van hun ambities. ‘En dat is promotie’, weet assistent-coach Sean Trouw. Hoofdcoach Usman Malik zag geen mutaties in zijn selectie ten opzichte van vorig seizoen. Kampong haalde ook geen spelers van buitenaf om het team te versterken. Trouw: ‘We willen het liefst met eigen spelers omhoog. Kertan Nana, Pierre Jacod en Alex Roy maken al deel uit van de Cricket Academy (nationale selecties), een teken dat we met de opleiding op de goede weg zijn. Ze maken ook deel uit van de eerste selectie van Kampong dit seizoen.’

Trouw weet zich gesteund door een goede voorbereiding. ‘Dankzij de uitstekende faciliteiten bij Kampong hebben we aardig kunnen doortrainen en ook nog onderlinge wedstrijden kunnen spelen. Het nadeel van de halve competitie is echter dat we ons geen fouten kunnen veroorloven. We moeten elke wedstrijd scherp zijn.’

 

Centurions

In de eerste klasse komt Centurions Cricket Club, de vereniging die een zwervend bestaan leidt, uit. In Utrecht werd eerder gespeeld aan de Manitobadreef en de Zuilenselaan – als onderdeel van het bijna 100-jarige HMS -, medio 2019 week het noodgedwongen uit naar Sportpark Dijnselburg in Zeist. En ook daar zal de multiculturele vereniging na dit seizoen plaats moeten maken. ‘We zijn naarstig aan het zoeken’, aldus de al even kleurrijke frontman Bobby Jainarain’, maar het lijkt erop alsof niemand ons wil hebben. In Zeist moeten we plaatsmaken voor woningbouw en het liefst spelen we in Utrecht. We hebben zelfs de ambassadeur van India ingeschakeld, maar tot op heden zonder succes.’

Doel van Centurions CC is onverminderd een plaats in de hoofdklasse. Jainarain. ‘We hebben zo’n zeventig leden en er staan er dertig op de wachtlijst, vooral kinderen van vaders die al bij ons cricketen.  Voor dit seizoen kunnen we ons op Dijnselburg nog redden, maar daarna wordt het spannend.’ Een kampioenschap is voor Centurions CC overigens niet voldoende voor promotie. Als de ploeg als eerste eindigt in de eerste klasse speelt het een beslissingswedstrijd tegen de nummer laatst van de hoofdklasse voor een plek in de hoofdklasse. Jainarain c.s. openen het seizoen zaterdag 3 juli (aanvang 11.00 uur) tegen Punjab 2.

Het eerste cricketteam van USV Hercules tenslotte begint het seizoen in de overgangsklasse zondag 4 juli eveneens met een thuiswedstrijd. Op sportpark Voordorp in Utrecht-Oost wordt om 12.00 uur begonnen aan het duel met Quick 1888. De kampioen promoveert naar de eerste klasse.