Kansen voor Budding en Van Schip op NK bij afwezigheid toppers

Wielrennen Redactie

Door de afwezigheid van een aantal toppers wordt het Nederlands kampioenschap wegwielrennen zondag bij de mannen een open strijd. Kansen zijn er voor bijvoorbeeld Martijn Budding en Jan-Willem van Schip die zich verzekerd weten van de steun van een aantal ploeggenoten. Bij de vrouwen die zaterdag in actie komen is nagenoeg de hele top wel present. Dat Lorena Wiebes haar titel zal prolongeren mag niet worden uitgesloten.

Hoe zwaar het parcours is zal van de renners en rensters zelf afhangen. De Col du VAM, een oude vuilnisbelt in de provincie Drenthe, vormt het middelpunt van een omloop van ruim 7 kilometer en zij moet vaak beklommen worden. In elk rondje zitten twee beklimmingen, eentje van 12 procent die 200 meter lang is en een van 7 procent die 500 meter lang is en ook een kasseistrook kent. De top ligt op 48 meter boven NAP en daar zal niemand wakker van liggen, maar als je maar vaak genoeg omhoog moet worden de krachten toch gesloopt.

Bij de mannen ontbreken grote namen als Tom Dumoulin,  Steven Kruijswijk, Veenendaler Dylan van Baarle en Bauke Mollema. Zij bereiden zich voor op de Tour die een kleine week later van start gaat. Toch vaardigt bijvoorbeeld Jumbo-Visma nog een behoorlijke ploeg af naar het NK, in tegenstelling tot Team Sunweb dat alleen Nils Eekhoff, tweede in Dwars door het Hageland, naar Drenthe stuurt. Geen Wilco Kelderman en Martijn Tusveld die zich op de Giro focussen, hoewel die pas op 3 oktober begint.

Vorig jaar werd Veenendaler Martijn Budding, tegenwoordig woonachtig in Rhenen, knap vierde op het NK. Dat hij het parcours in de buurt van  Ede goed kende, zal een voordeel geweest zijn, maar Budding (Riwal Cycling) is een typische renner voor zo’n eendagswedstrijd en zal loeren op een stunt. Ook Schalkwijker Jan-Willem van Schip (Beat Cycling), nu woonachtig in Wageningen, kan in een dergelijke koers boven zichzelf uitstijgen.

De mannen rijden 27 ronden (197 km), de vrouwen 17 (124 km) en dat geldt ook voor de beloften die vrijdag aantreden. In die categorie pakte Marijn van den Berg uit De Meern vorig jaar het brons en wanneer het een afvalrace wordt heeft hij zeker kansen op een nieuwe podiumplek.

 

De deelnemers uit de regio Utrecht zijn:

Profs: Lennard Hofstede (Veenendaal), Martijn Budding (Rhenen), Thijs de Lange (Utrecht), Jan-Willem van Schip (Schalkwijk), Lars van der Haar (Woudenberg).

Profs-vrouwen: Lorena Wiebes (Mijdrecht), Floortje Mackaij (Woerden), Belle de Gast (Utrecht), Cathalijne Hoolwerf (Eemdijk), Kirstie van Haaften (De Meern).

Beloften: Marijn van den Berg (De Meern), Lars van den Berg (De Meern), Joris Kroon (Schalkwijk), Melvin Drost (Veenendaal), Gerco Pastoor (Eemdijk), Kyle Agterberg (Maartensdijk).