Kansloos in een droefgeestig decor

Voetbal Hans van Echtelt

Wat een ontluisterend verschil met 2 maart van dit jaar. Een zinderend stadion en een ontketend FC Utrecht, dat sensationeel met 2-0 van Ajax won en daarmee de bekerfinale afdwong. En ruim een half jaar later, zondag 8 november, een droefgeestig decor in hetzelfde Galgenwaard  en een kansloze nederlaag: 0-3. Alle doelpunten werden gemaakt in het laatste halfuur van de eredivisiepartij, waarbij René Hake bij FC Utrecht samen met Rick Kruys de honneurs waarnam op de Utrechtse bank.

De camera zwaaide een keer naar de lege hoofdtribune waar Frans en Gonnie van Seumeren al even mistroostig voor zich uitkeken. Het duo was namelijk getuige van een veredeld oefenpartijtje zonder publiek waarbij Ajax zonder zich al te nadrukkelijk in te spannen een de overhand had. Geen moment had je de indruk dat een gelijksoortige uitslag als in maart opnieuw tot de mogelijkheden behoorde.

Een vergeefs beroep van Frans van Seumeren om deze topper naar een latere datum te mogen verplaatsen, werd door de KNVB afgewezen. Mogelijk zou met veel publiek op de tribune een ander scenario mogelijk geweest zijn, maar dat is nog maar de vraag. Ajax heeft immers op iedere positie betere spelers beschikbaar. Het feit dat Sean Klaiber, een van de betere FC-spelers, daar naar de reservebank is verwezen, is veelzeggend genoeg.

De prognoses kunnen dus bijgesteld worden, geen aanval op de Top Drie maar een klassering tussen zes en negen is realistisch. En welke trainer er over twee weken wanneer de competitie in Zwolle wordt hervat tegen PEC, ook in de dug-out mag zitten, het verschil zal nooit meer nadrukkelijk gemaakt kunnen worden. Naar verluidt is Sparta-trainer Henk Fraser de belangrijkste kandidaat om op termijn het interimduo Hake/Kruys af te lossen. Wie er ook als coach komt, de sprong naar de Top Drie lijkt nog mijlen ver weg.