Karaktervol Kampong op koers

Hockey Peter de Jong

Nu het hockeyseizoen ten einde loopt kan er al een voorlopige balans worden opgemaakt. In de hoofdklasse zijn de play-offs begonnen, in de overgangsklasse is er nog een wedstrijd te spelen in de reguliere competitie. De Utrechtse Sportkrant maakte een rondje langs de velden om de verrichtingen te volgen van de topclubs in (de regio) Utrecht: Kampong, SCHC, Voordaan en Schaerweijde.

Bij de mannen heeft Kampong voor een daverende verrassing gezorgd door in de play-offs de gedoodverfde favoriet voor de titel, Bloemendaal, te verslaan. En dat nadat de eerste wedstrijd, thuis in Utrecht, verloren was gegaan met 2-3. Kampong herpakte zich zaterdag in de return. Op het Kopje in Bloemendaal namen de Utrechters tot twee maal toe een voorsprong, evenzovele malen neutraliseerde Bloemendaal de stand. Tot de laatste minuut. Toen haalde Martijn Havenga uit met een strafcorner, 2-3.

Een derde, beslissende wedstrijd was een feit. Weer op het Kopje, want Bloemendaal was als eerste geëindigd in de competitie. Zondag ontspon zich in een sfeervolle ambiance een interessant schaakspel waarin de verdedigingen overheersten. Bij rust was de stand nog 0-0. Vlak na rust opende Kampong de score via Bjorn Kellerman, na een onachtzaamheid in de verdediging van de Mussen.

Bloemendaal gaf daarop vol gas en creëerde een aantal kansen. Maar de treffer viel uiteindelijk aan de andere kant, vlak voor tijd scoorde Robbert Kemperman de 0-2. Over en uit, Kampong door naar de finale. Daarin komt de ploeg uit tegen Rotterdam dat Amsterdam terugwees, ook pas na de maximale drie wedstrijden. Aanstaande woensdag is om 19.00 uur de eerste wedstrijd in Utrecht.

 

SCHC

SCHC

Voor de vrouwen begonnen de play-offs iets later dan voor de mannen. SCHC, in de competitie als tweede geëindigd in de hoofdklasse, nam het zondag in de halve finale van de play-offs op tegen de nummer drie uit de competitie, Amsterdam. In de hoofdstad gaf Stichtse de tegenstander een lesje in effectiviteit. Amsterdam kwam ondanks vele kansen niet tot scoren, Stichtse deed dat wel een keer via Carmen Wijsman vlak na rust. Zaterdag kan SCHC het in Bilthoven afmaken. Mocht Amsterdam winnen dan volgt de dag erop de beslissingswedstrijd, ook in Bilthoven.

De vrouwen van Kampong konden dit seizoen geen potten breken. Zij beëindigden de reguliere competitie op de vijfde plaats.

 

Overgangsklasse

Voordaan

In deze klasse onder de hoofdklasse, verdeeld in twee poules, maken twee Utrechtse clubs nadrukkelijk aanspraak op promotie naar de hoofdklasse. In de overgangsklasse A staat Schaerweijde bovenaan, voor Cartouche en HDM, die net als de club uit Zeist dit weekeinde zegevierden. Wie kampioen wordt is nog ongewis. De laatste wedstrijd speelt Schaerweijde thuis tegen runner-up Cartouche, dat twee punten achterstaat. HDM heeft een punt minder. Voordaan zal de competitie eindigen als middenmoter.

Ook in de overgangsklasse B is het spannend. SCHC leidt daar de dans met nog een wedstrijd te spelen. Afgelopen weekend won Stichtse maar dat deed ook concurrent Victoria, zodat ook hier de slotwedstrijd de beslissing moet brengen.

Bij de vrouwen staat in de overgangsklasse A MMHC Voordaan stevig op de tweede plaats. In de B poule speelt Schaerweijde geen rol van betekenis na het meest recente verlies tegen de vrouwen van Wageningen.

 

Promotiewedstrijden

Schaerweijde

Aan het einde van de competitie in de overgangsklasse vinden play-offs plaats tussen beide nummers 1 van de poules in de overgangsklasse. Bij de mannen zou dit kunnen leiden tot een clash tussen Schaerweijde en SCHC. De winnaar van deze play-offs is de kampioen van de overgangsklasse en promoveert rechtstreeks naar de hoofdklasse. De verliezer speelt een tweede reeks play-offs tegen de nummer 11 van de hoofdklasse.

Ook de nummers 2 spelen een play-off reeks tegen elkaar, volgens dezelfde regels als bij de nummers 1. Vervolgens speelt de beste nummer 2 een tweede reeks play-offs volgens het ‘best-of-three’ principe tegen de nummer 10 van de hoofdklasse; de verliezer is uitgespeeld.