Kassa rinkelt voor Femke Bol in finale Diamond League

Atletiek Redactie

Nog een wedstrijd en dan is het seizoen voorbij voor Femke Bol. De Amersfoortse snakt naar een welverdiende vakantie op een zonnig strand. Bol hoeft voor de rustpauze niet op een centje meer of minder te letten want donderdagavond streek ze in Zürich 30.000 dollar op, het bedrag waarmee alle winnaars in de finale van de Diamond League werden beloond. De ranke atlete zegevierde op de 400 meter horden, haar lievelingsnummer.

Bol was in de Diamond League nog ongeslagen op dit onderdeel. Om die status te behouden diende ze wel af te rekenen met Shamier Little, de Amerikaanse die er in Tokio niet bij was maar ook tot de wereldtop behoort. Haar landgenotes Sydney McLauglin en Dalilah Muhammad, de nummers een en twee in Tokio, ontbraken in Zürich waar tienduizenden toeschouwers de sporters aanmoedigden.

Instagram Femke Bol @femke_bol

Little bleef lang bij, maar haakte op de slotmeters af. Bol ging in een meedogenloos tempo door tot aan de finish kwam ook na het loodzware seizoen nog tot een toptijd: 52.80, wat een nieuw meetingrecord betekende. Volgende week besluit de Amersfoortse haar uiterst succesvolle jaar – naast de bronzen plak in Tokio werd ze Europees indoorkampioene – in Bellinzone voor het ‘Kastelengala’.

Er waren in Zwitserland meer goede prestaties van Nederlandse atletes. Op de 100m horden verbeterde Nadine Visser opnieuw het Nederlands record. Met haar tijd van 12.51 werd ze tweede achter de Nigeriaanse Tobi Amesan, die ontgoocheld was na haar vierde plaats in Tokio. Sifan Hassan werd op de 1500m in een bloedstollende sprint geklopt door olympisch kampioene Faith Kipyegohn uit Kenia. Lieke Klaver eindigde als zevende op de 400 meter (51.09), slechts elfhonderdste boven haar persoonlijk record.