Keet kan Young Talent titel dit jaar niet verdedigen

Sportprijzen Redactie

Vorig jaar won Utrechtse Keet Oldenbeuving de Young Talent Award tijdens het Sportgala 2019. De skateboardster zal eind 2020 niet weer voor de award genomineerd kunnen worden, want NOC*NSF heeft bekend gemaakt het Sportgala 2020 een jaar door te schuiven. Als reden geeft de organisatie op dat er te veel sport is afgelast of uitgesteld in 2020, waardoor er nu al niet van een volwaardig sportjaar gesproken kan worden. De wél geleverde topprestaties uit 2020 tellen nu mee voor de sportverkiezingen van 2021.

‘Utrechtse’ nominaties

De Utrechtse Annemiek van Vleuten wist vorig jaar nog door te dringen tot de top-3 van de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar. De wielrenster bevond zich in het goede gezelschap van atlete Sifan Hassan en shorttrackster Suzanne Schulting. Uit dit rijtje wereldkampioenen werd Sifan Hassan tot favoriet verkozen.

Diede de Groot uit Oudewater won in 2019 zo’n beetje alles wat er te winnen was in het rolstoeltennis, maar het was vorig jaar niet genoeg voor de titel van Paralympische Sporter van het Jaar. Die ging naar wielrenner/triatleet Jetze Plat, wereldkampioen op de weg, tijdrijden en paratriatlon.

Hugo Haak uit Vianen werd verrassend uitgeroepen tot de Coach van het Jaar. De ‘wielrenner’ versloeg daarbij twee ‘voetballers’, Ajax-coach Erik ten Hag en de vrouw die bijna wereldkampioen werd met de Nederlandse voetbalvrouwen, Sarina Wiegman.

 

2021

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF laat in een bericht weten: ‘Het is een onontkoombaar besluit in dit uitzonderlijke jaar om net als de grote internationale sportevenementen ook het Sportgala met de sportverkiezingen een jaar uit te stellen. Immers, ook de sport is hard geraakt door het coronavirus.  Naast het wegvallen van bepalende evenementen is er ook door heel veel sporters geruime tijd niet of anders getraind.’

NOS hoofdredacteur Maarten Nooter spreekt van een logisch besluit: ‘Er is inmiddels zoveel sport geschrapt dat je niet meer over een Sportman of Sportvrouw van het Jaar kunt spreken; minimaal de helft van de sport van 2020 is weggevallen. Samen met NOC*NSF hebben we daarom geconcludeerd dat het niet logisch is om verkiezingen en een gala te organiseren. Jammer natuurlijk, maar het is niet anders. De uitzonderlijke prestaties die er wél waren komen in december nog een keer langs. En de allerbesten zetten we nu alvast op de longlist voor de Sportprijzen van 2021.’