Over kegelen en beschaafde politici

Kegelen Edwin Stoel

In Lopik wordt al sinds mensenheugenis gekegeld, maar in de vorige eeuw geraakte het/de spel/sport wel wat in de marge. Slechts notabelen vermaakten zich incidenteel op de kegelbaan in het oude dorpshuis Wieleroord.

Dat ging er toen nog ambachtelijk aan toe. Om de omgevallen kegels weer overeind te zetten en de ballen terug te rollen werden scholieren ingehuurd. In 1980 kwam een ommekeer. Een groepje enthousiastelingen richtte toen (hoe origineel kan een naam zijn?) Kegelclub ‘Wieleroord 80’ op. De club sloot zich aan bij de Utrechtse Kegelbond, installeerde de modernste technieken zoals automatische kegelrechtopzetapparatuur en groeide uit tot een gezonde vereniging met vijftig leden.

Niets leek een gouden toekomst in de weg te staan, zeker de politiek niet. In Lopikse kringen begeven zich namelijk beschaafde politici, notabelen zou je haast kunnen zeggen.

Aan de rechterflank treffen wij de SGP aan, het midden wordt gevormd door de VVD en het CDA met wat linkser de Christen Unie. Het rode gevaar komt van de PvdA met twee zetels.

D66?, PVV?, Groen Links? Dierenpartij?, nooit van gehoord. Politiek in Lopik is constructief overleg. Maar daar kwam ineens verandering in toen het om heel veel geld ging.

Lopik kreeg in 2008 (na 10 jaar voorbereiding) zijn eigen Stopera. Iedereen was het er nog wel over eens dat het oude dorpshuis, het betonnen doosje met de naam Wieleroord, over de datum was geraakt. Maar niet iedereen deelde de visioenen van een nieuw te bouwen Multifunctioneel Cultuurcentrum dat zou fungeren als ontmoetingsruimte, gezondheidscentrum (met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten, tandarts en apotheek), dorpshuis (met onder meer bibliotheek en kinderopvang) en, jawel, een kegelbaan.

Een architectonisch pronkstuk moest het worden. De maquette werd ten stadhuize met trots onthuld. En de schepen werden verbrand. Dat wil zeggen: de bulldozers gingen over het betonnen doosje Wieleroord heen. De leden van de kegelclub …

 


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los