Kelderman begint voorbereiding op Tour de France met een val

Wielrennen Hans van Ommeren

Drie weken zitten er tussen de rentree van Wilco Kelderman in het wielerpeloton en de start van de Tour de France. Drie weken waarin de voorbereiding op de belangrijkste wedstrijd van het jaar zodanig gestalte moet krijgen dat hij straks in de Alpen en de Pyreneeën van grote waarde is voor kopman Tom Dumoulin. Die drie weken begonnen met een val.

Wie zaterdag naar de uitslag van de proloog in de Ronde van Zwitserland keek kon zijn ogen niet geloven: 141. Wilco Kelderman, op 1.28  van winnaar Rohan Dennis. Bijna anderhalve minuut langzamer over een stukkie van nog geen 10 kilometer. En dat terwijl Kelderman als junior zelfs nog beter was in de race tegen de klok dan Dumoulin, in 2017 wereldkampioen in deze discipline.

Wat was er gebeurd? Had Kelderman na zijn zware val in maart in de Ronde van Catalonië het rustig aangedaan en geen risico’s genomen? Het antwoord liet niet lang op zich wachten. De kroonprins van Team Sunweb was….gevallen.

 

Geen letsel

Het goede nieuws was dat hij tot dat onfortuinlijke moment aan een goede tijdrit bezig was. Positief was ook dat het met de fysieke schade mee viel. Ditmaal geen zwaar letsel dat hem de afgelopen seizoenen vele maanden aan de kant heeft gehouden. Maar de psychologische schade is niet te meten. Wat doet het met een renner wanneer hij keer op keer tegen het asfalt smakt. Soms simpelweg omdat hij zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevindt. Wanneer net voor je een renner ten val komt kun je die onmogelijk meer ontwijken en moet je hopen dat de schikgodinnen je gunstig gezind zijn. Soms is een tuimeling ook het gevolg van een stuurfout of een gebrek aan concentratie, even niet opletten en je knalt op een collega. En soms ligt het rijden op het scherpste van de snede aan de basis van een buiteling. Je gaat net over die dunne grens, met fatale gevolgen.

Wilco Kelderman heeft nog een volle week om zijn cadans te vinden in de Ronde van Zwitserland. Zondag eindigde eindigde hij in de tweede etappe, gewonnen door de Spanjaard Luis Léon Sanchez, in het peloton.

Het zwaartepunt ligt op de laatste dagen, met enkele zware bergetappes en nog een individuele tijdrit. Wanneer hij die goed door komt, zal dat zijn zelfvertrouwen een enorme boost geven. En dat is hard nodig want de Tour komt met rasse schreden naderbij. En die wacht, zoals elke wielerliefhebber weet, op niemand.