Kelderman brengt achterstand op roze trui terug tot 15 seconden

Wielrennen Redactie

Eindelijk moest Joao Almeida dan toch lossen in de Giro d’Italia. Na ruim twee weken kraakte de jonge Portugees op de flanken van de Monte Cavallo. Dankzij een beresterk optreden van Team Sunweb die kopman Wilco Kelderman op sleeptouw nam. Almeida hield evenwel de schade beperkt en draagt nog steeds de roze trui, al is zijn voorsprong op Kelderman geslonken tot 15 seconden. De ritzege was voor Geoghegan Hart.

De Brit had volop geprofiteerd van het werk van Sunweb en won makkelijk het sprintje in skioord Piancavallo. Kelderman eindigde als tweede en pakte zes seconden bonificatie mee. Een paar honderd meter achter hem weigerde Almeida te capituleren en knokte bewonderingswaardig in de slotkilometers. Maandag op de tweede rustdag kan hij wat bijkomen van de inspanningen, maar of dat voldoende is is de vraag. Menige jonge renner sneuvelt in de derde week van een grote ronde omdat hij niet gewend is zo langdurig op topniveau te presteren. Daartegenover staat dat jonge renners de laatste jaren de wielerwetten aan het herschrijven zijn met Tourwinst van de jonge twintigers Egan Bernal en Tadej Pogacar.

Het beulswerk van Sunweb in de vijftiende etappe kwam voornamelijk op naam van Jai Hindley. Hij werd ervoor beloond met een flinke stijging in het algemeen klassement, van plaats tien naar plaats drie. Verliezers waren behalve Almeida de nummer drie Bilbao (Spanje), de Italiaanse veteranen Nibali en Pozzovivo, de Pool Majka en de Deen Fuglsang.

 

Coronatest

Belangrijker nog dan het sportieve gevecht zal de uitslag zijn van de massale coronatests die op de rustdag worden uitgevoerd. De afgelopen dagen was er al sprake van een strenger testbeleid. Dat er geen nieuwe positieve gevallen bij zijn gekomen, moet renners en organisatie een beetje geruststellen dat de Ronde van Italië de slotdag op 25 oktober in Milaan ook daadwerkelijk haalt.