Kelderman en Tusveld rijden niet de Tour maar de Giro

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman rijdt dit seizoen niet de Tour de France. De Barnevelder gaat wel van start in de Giro d’Italia en behoort in die ronde tot de kanshebbers voor een podiumplaats. Utrechter Martijn Tusveld is eveneens geselecteerd voor de Giro. Hij moet in de bergen steun verlenen aan zijn kopman, die hij al eerder in een grote ronde bijstond. De Giro start dit jaar op 3 oktober op Sicilië en eindigt op 25 oktober in Milaan.  

Bij Sunweb ligt het accent duidelijk op de Giro en niet op de Tour. Dat blijkt wel uit het feit dat naast Kelderman ook de jonge Sam Oomen, die vrijwel zeker aan het eind van het seizoen vertrekt naar Jumbo-Visma, tot kopman voor het klassement wordt gebombardeerd. Ritsuccessen moeten er komen van de sterke Michael Matthews die vermoedelijk ook voor de sprinttrui zal gaan maar dan wel met onder meer Dylan Groenewegen, Peter Sagan en Caleb Ewan te maken krijgt.

Kelderman had de afgelopen dagen al laten doorschemeren liever de Giro te rijden dan de Tour. Al in 2013 debuteerde hij in de Italiaanse ronde met een zestiende plaats. Een jaar later werd hij zelfs zevende, een plaats die hij daarna nooit meer – mede door veel blessureleed – wist te verbeteren. Dit jaar is het deelnemersveld in de Giro niet al te sterk. Verreweg de meeste klassementsrenners kiezen voor de Tour. In de Giro moet Kelderman onder meer afrekenen met de oude Italiaanse vos Vincenzo Nibali, de verrassende winnaar van vorig jaar Richard Carapaz en het Belgische wonderkind Remco Evenepoel.

De equipe van Sunweb voor de Tour ziet er op papier uit als een B-ploeg. Er wordt vooral gemikt op dagsuccessen met onder meer Cees Bol, de Ier Nicolas Roche, de Belg Tiesj Benoot en de Deen Søren Kragh Andersen. Bol is het speerpunt in de sprints.