Kelderman en Tusveld zij aan zij op vulkaan de Etna

Wielrennen Redactie

De Etna. In de geschiedenisboeken een vuur en lava spuwend monster dat door de eeuwen heen dood en verderf zaaide. Wilco Kelderman en Martijn Tusveld mogen er maandag 5 oktober op fietsen wanneer de derde etappe van de Giro d’Italia eindigt op de nog steeds actieve vulkaan. Het zal de laatste keer zijn dat de twee wielerprofs uit Midden-Nederland samen in een grote ronde uitkomen. Kelderman gaat naar BORA-hansgrohe, terwijl Tusveld bij Sunweb blijft.

Zaterdag begint de Ronde van Italië op een raar tijdstip in  het seizoen. Niet in het voorjaar, maar in het najaar is de Giro van 2020 terwijl er ook nog eens overlappingen zijn met grote klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik, als die tenminste niet zoals de Amstel Gold Race op het laatste moment afgelast worden. Mede door die klassiekers ontbreken er flink wat klassementsrenners, die de voorkeur gaven aan de Tour en de daaropvolgende grote eendagskoersen.

Maar ondanks dat het deelnemersveld enigszins gedevalueerd is, staat de Giro altijd garant voor spektakel. De start is op Sicilië en niet in Hongarije zoals voor het coronavirus gepland was. Op de eerste dag krijgen de renners een tijdrit van 15 kilometer voor de kiezen, een uitstekende graadmeter hoe het met de vorm gesteld is. In totaal zijn er liefst drie individuele chronoritten in het parcours opgenomen, ook op de slotdag op 25 oktober wanneer de renners na drie zware weken finishen in Milaan.

Er zijn zes aankomsten bergop, met het zwaartepunt aan het eind van de derde week. Favorieten voor de eindzege zijn onder meer de Nederlander Steven Kruijswijk die vanwege een val in de Dauphiné de Tour moest laten schieten, de Brit Simon Yates die in 2018 na een complete offday de roze trui uit zijn handen zag glippen, oud Tour-winnaar Geraint Thomas en de oude Italiaanse vos Vincenco Nibali.

 

Ploeteren

Wat kan Wilco Kelderman? In 2017 was hij nog de nummer vier van de Vuelta, maar daarna was het door valpartijen elk jaar voornamelijk ploeteren. Met een top-5 klassering zou de Barnevelder behoorlijk goed presteren. Hoewel hij met zijn 29 jaar zeker nog niet tot de oude garde behoort staan de jonkies te dringen. Kelderman reed een behoorlijke Tirreno-Adriatico en verkoos het WK in Imola te laten schieten, terwijl dat parcours juist erg voor hem geschikt leek. Samen met Sam Oomen voert Kelderman de Sunweb-brigade aan. Tusveld zal het duo bijstaan in de bergen. De Utrechter was de laatste jaren vaker aan Kelderman gekoppeld in een grote ronde, maar hield qua blessures zo’n beetje gelijke tred. Voor beiden zal gelden dat het halen van Milaan het gemankeerde seizoen in elk geval een beetje kleur geeft.