Logo Vuelta

Kelderman kan mislukt seizoen redden met podium in Vuelta

Wielrennen Hans van Ommeren

Vorig jaar vierde, dit jaar op het podium? Wilco Kelderman zal er zeker naar streven. Maar er zijn factoren die een topklassering van de Barnevelder in de Vuelta kunnen dwarsbomen. Zoals de zware concurrentie met onder meer Nairo Quintana, Richie Porte en Miguel Ángel López. Maar bovenal is er de onzekerheid omtrent zijn eigen fysieke gesteldheid.

Sinds zijn damatische val zondag 1 juli op het NK die hem zijn Tour-deelname kostte, heeft Kelderman geen koers meer gereden. Hij is opnieuw geopereerd aan zijn kwetsbare schouder, heeft naar verluid hard gewerkt aan zijn herstel, maar wedstrijdhardheid kan hij pas opdoen in de ronde zelf. Wat dat betreft is de korte individuele tijdrit waarmee de Vuelta dit jaar begint, een goede graadmeter hoe het ervoor staat met de sierlijke pedaleur.

In de verte gloort voor Kelderman nog een doel om naar toe te werken, het WK in Innsbruck met een parkoers dat hem op het lijf geschreven lijkt. Daar zal de Barnevelder zich vooralsnog niet mee bezighouden. Eerst maar eens drie weken Spanje zien te overleven.

Voor de wielerliefhebbers in de provincie Utrecht kleven er meer interessante aspecten aan de Vuelta van dit jaar. De kans bestaat dat bekend wordt gemaakt of de Vuelta in 2020 in Nederland  – lees de Domstad – zal starten. Stad en provincie Utrecht trekken samen op met de provincie Noord-Brabant om het Spaanse wielerfestijn voor enkele dagen te strikken. Financieel zit het wel goed, het wachten is op het groene licht van de organisatie van de Vuelta.

 

Remco van der Ven uit Nieuwegein reed in 1999 en 2000 de Vuelta uit.

Utrechtse elementen

Voor het eerst sinds vele jaren duikt weer een Utrechtse renner op in de Ronde van Spanje, die door menigeen sportief gezien als de mooiste van de drie grote ronden beschouwd wordt vanwege het, op zijn vriendelijkst gezegd, ‘uitdagende parcours’.

Michel Stolker uit Zuilen, een paar maanden geleden op 84-jarige jarige leeftijd overleden, was de eerste in 1958. Hij reed de ronde niet uit. Dat deed hij wel in 1962, hij werd zevende. Maar twee jaar later moest hij wederom opgeven na nog wel een etappe (de achtste) gewonnen te hebben. Voor Theo de Rooij was het in 1985 en 1986 zweten op de steile hellingen in de Sierra Nevada. De renner uit Harmelen, later ploegleider en directeur van de Rabobank-wielerploeg en nog steeds gepassioneerd aanjager van fietsactiviteiten, eindigde beide malen op de 38ste plaats. Remco van der Ven uit Nieuwegein reed de Vuelta eveneens tweemaal uit. In 1999 eindigde hij als 99ste, een jaar later als nummer 100.

Dit jaar mag Utrechter Martijn Tusveld zijn krachten beproeven op het Iberisch Schiereiland. In dienst van Kelderman, net als vorig jaar de kopman bij Team Sunweb, krijgt de 24-jarige Utrechter aardig wat hoogtemeters te verstouwen.

 

Rechtzetten

De Vuelta heeft een wat merkwaardige status. Pas na de verhuizing in 1995 van het voorjaar naar het najaar kreeg de etappekoers de erkenning die zij verdient en deden ook de beste klassementsrenners Spanje aan. Vaak wordt de Vuelta door renners aangegrepen om na een mislukte Tour iets recht te zetten, soms blijkt zij het ideale podium om door te breken als ronderenner. De hectiek is minder groot dan in de Tour, al wordt er fysiek vaak meer gevraagd. Tom Dumoulin ontdekte in de Vuelta van 2015 dat hij opgewassen was tegen een klus van drie weken – hij werd zesde na zelfs het klassement dagen te hebben aangevoerd. Bij Wilco Kelderman, vorig jaar vierde, moet de definitieve bevestiging nog komen maar niemand die aan zijn capaciteiten twijfelt. Als hij eerst maar eens een seizoen gevrijwaard blijft van pech. Kelderman kent een dramatisch 2018 en eigenlijk geldt dat ook voor de Australiër Richie Porte, boordevol verwachtingen gestart in de Tour maar er voortijdig uit na een valpartij. De Colombiaan Nairo Quintana leek vijf jaar geleden op weg de nieuwe heerser in de grote ronden te gaan worden, maar stelt, zijn overwinning in de Vuelta van 2016 ten spijt, eigenlijk zwaar teleur. Er zijn in de 73ste editie nog veel meer kanshebbers zoals de Nederlanders Steven Kruijswijk en Bauke Mollema en de Engelsman Simon Yates, heel lang de leider in de Giro totdat hij volledig instortte. Sky stuurt het tweede garnituur – titelverdediger Chris Froome is er niet bij – zodat Veenendaler Dylan van Baarle misschien minder hand- en spandiensten hoeft te verlenen en voor eigen kans kan gaan in een vlucht.

De Vuelta begint zaterdag 25 augustus met een individuele tijdrit van 8 kilometer in Malaga. Ruim drie weken later in Madrid zal blijken wie de rode leiderstrui definitief naar huis mag nemen. Die moet dan wel negen aankomsten bergop verteren en nog een race tegen het uurwerk van 32 kilometer. Het slotakkoord wordt gevormd door twee bergetappes in Andorra.

De Vuelta wordt elke dag live uitgezonden door Eurosport. De NPO brengt doordeweeks samenvattingen en alleen in het weekeinde rechtstreekse beelden.