Kelderman komt elf seconden tekort voor vierde plaats

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is er niet in geslaagd de vierde plaats te veroveren op de voorlaatste dag in de Tour de France. Twee valpartijen in de afgelopen twee dagen speelden de Barnevelder deels parten in de tijdrit over 30,8 kilometer. Onder de schaafwonden boekte hij weliswaar tijdwinst op de man voor hem in het klassement, maar het was onvoldoende om Ben O’Connor voorbij te gaan. Wout van Aert won de etappe na een indrukwekkende race tegen de klok.

Kelderman had vooraf een achterstand van 32 seconden op de Australiër die hij in het verleden steeds had geklopt in een tijdrit. Maar de Barnevelder kwam in deze Tour niet zo uit de verf op de discipline waarop hij in zijn jonge jaren tot de wereldtop behoorde. De kopman van BORA-hansgrohe knokte weliswaar tot het bittere eind maar hij was te langzaam gestart. Bij het eerste tussenpunt had hij zelfs een achterstand van vijf seconden op O’Connor. Die was bij het tweede tussenpunt weggewerkt en hij sprokkelde in de laatste kilometers seconde na seconde, maar bleef steken op 21 tellen, 11 te weinig. Hij werd 26ste op 2.20 van de ritwinnaar.

Dat was de Belg Wout van Aert die nadrukkelijk zijn kandidatuur stelde voor olympisch goud in de chronorace in Tokio. Tweede werd de Deen Kasper Asgreen op 21 seconden en als derde verrassend diens landgenoot Jonas Vingegaard op 32 seconden. Geletruidrager Tadej Pogacar werd achtste met een achterstand van 57 seconden. Een knappe tijdrit reed hij Veenendaler Dylan van Baarle. Hij eindigde als tiende en was de beste Nederlander.

 

‘Diep gegaan’

Kelderman verklaarde voor de microfoon van NOS-verslaggever Han Kock dat hij toch nog last had gehad van de elleboog, waarop hij in de eerste etappe was gevallen. ‘Je weet dat je nog wat te winnen hebt en ik ben heel diep gegaan. Naar omstandigheden was het ook wel een goede tijdrit. De elleboog is nog steeds erg gevoelig. Je probeert hem wat te ondersteunen en als je eenmaal in het ritme zit denk je er niet meer aan.’

Hij was niet op de hoogte geweest van de tussentijden van zijn concurrent O’Connor. ‘Ik heb het liefst dat ik gefocust ben op wat ik moet doen. Een achterstand van elf seconden op de vierde plaats, het is jammer maar het is zoals het is.’