Kelderman kopman in Vuelta, Tusveld debuteert in grote ronde

Wielrennen Hans van Ommeren

Wilco Kelderman start op 25 augustus als kopman van Sunweb in de Vuelta. De 27-jarige Barnevelder heeft een mislukt eerste half jaar achter de rug. Hij werd verschillende malen geopereerd, waardoor hij de Tour de France moest missen. Kelderman wordt in de Ronde van Spanje bijgestaan door Utrechter Martijn Tusveld, die zijn debuut maakt in een grote ronde.

Het voorseizoen van de 24-jarige Tusveld gaf ook al geen reden tot vreugde. De klimgeit uit de Domstad kampte met een terugslag van de ziekte van Pfeiffer. Door Sunweb werd hem alle tijd gegund rustig aan zijn terugkeer te werken. De Vuelta wordt voor Tusveld, die afkomstig is van de opleidingsploeg van de Rabobank en vervolgens bij Roompot-Nederlandse Loterij de eerste stappen als prof zette, de eerste grote krachtproef. Hij moet zijn streekgenoot bijstaan in het (hoog)gebergte. Kelderman krijgt voorts steun van nog drie debutanten in de Vuelta. Dat zijn de Nederlander Mike Teunissen, die in de Ronde van Polen op een ploegleiderswagen klapte in een afdaling, en de Australiërs Jai Hindley en Michael Storer. Net als Tusveld hebben zij nog nooit aan een grote ronde deelgenomen.

 

Sleutelbeen

Wilco Kelderman kwam in maart ten val in de Italiaanse etappekoers Tirreno-Adriatico en brak daarbij zijn sleutelbeen. Bij het herstel traden complicaties op, zo raakte hij tijdelijk het gevoel in de bewuste arm kwijt. Na een goede Ronde van Zwitserland leek de Barnevelder op tijd in vorm om in de Tour kopman Tom Dumoulin bij te staan. Een week voor de start van het belangrijkste wielerevenement ter wereld viel hij echter tijdens het Nederlands kampioenschap voor profs. Hij belandde op zijn fragiele schouder en waar meteen voor gevreesd werd, werd een dag later middels een CT-scan bewaarheid: weg Tour.

Kelderman ging opnieuw onder het mes en revalideerde goed, maar of hij helemaal klaar is voor de zware drie weken in Spanje is de vraag. Hij heeft nog geen enkele koers sinds zijn operatie gereden. ‘We bekijken het van dag tot dag,’ stelt ploegleider Aike Visbeek. ‘Wilco heeft hard gewerkt de afgelopen periode maar we kunnen niet inschatten hoe sterk hij is. Het is op zich een klein wonder dat hij nu al zijn rentree maakt.’

Om niet alle kaarten op het klassement van Kelderman te zetten wordt de Duitser Phil Bauhaus meegenomen voor de sprints. Zijn landgenoten Simon Geschke en Johannes Fröhlinger completeren de ploeg van Sunweb.