Kelderman op podium Abu Dhabi, Van Baarle moet passen in België

Wielrennen Redactie

Wilco Kelderman is tevreden over zijn eerste echte optreden in 2018. In de etappekoers de Ronde van Abu Dhabi eindigde hij achter de Spaanse veteraan Alejandro Valverde als tweede. In de Belgische semiklassiekers Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel Kuurne kon Veenendaler Dylan van Baarle geen rol van betekenis spelen.

Tom Dumoulin was de kopman namens Sunweb in de Ronde van Abu Dhabi. Toen hij door materiaalpech in de voorlaatste rit – een tijdrit – niet meer in beeld was voor de eindzege offerde de Limburger zich op voor Kelderman. Die moest het echter in de koninginnenrit zelf afmaken want opnieuw werd Dumoulin met tegenslag geconfronteerd.

De Barnevelder pikte aan bij de koplopers en finishte als vijfde op de top, vijftien seconden achter Valverde. De Spanjaard won de ronde, Kelderman rukte op van plaats vijf naar plaats twee. ‘Ik ben tevreden over waar ik nu sta,’ verklaarde hij. Ploegleider Aike Visbeek sloot zich daarbij aan: ‘Wilco reed een sterke slotklim en de hele week is er goed gereden door de ploeg.’

 

Belgische dubbel

Voor de West-Europese klassiekerrenners begon afgelopen weekeinde het seizoen pas echt met de Belgische dubbel. Op zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad, in vroegere krantentijden de Omloop Het Volk, en een dag later Kuurne-Brussel-Kuurne. Veenendaler Dylan van Baarle moest passen in het tenue van zijn nieuwe ploeg Sky. Zaterdag miste hij op de Muur van Geraardsbergen de slag  en eindigde als 51ste. Zondag was het niet veel beter. Opnieuw koerste Van Baarle anoniem mee en finishte als 70ste. Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo was in Kuurne in de massasprint oppermachtig en lijkt klaar voor Milaan-San Remo.

Tim Ariesen van Roompot-Nederlandse Loterij haalde de finish niet. Dat overkwam hem ook zaterdag in de Omloop maar de renner uit Rhenen had voordien wel deel uitgemaakt van de kopgoep.

 

Ellen van Dijk

Bij de vrouwen soleerde de Woerdense Ellen van Dijk van Team Sunweb zondag naar de zege in de Omloop van het Hageland. Een dag eerder had ze al een goede vorm getoond in de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen, maar de wind bleek een te grote tegenstander.