Kelderman sluit Romandië af als tiende in eindklassement

Wielrennen Redactie

Dankzij een dertiende plaats in de afsluitende tijdrit behield Wilco Kelderman zijn toptien klassering in de Ronde van Romandië. Hij reed daarmee een redelijke zesdaagse in Zwitserland. Wanneer je echter in ogenschouw neemt dat toppers als Tadej Pogačar en Primož Roglič ontbraken zal de Barnevelder nog wat meer aan zijn vorm moeten werken wil hij straks serieus mee doen in de Tour de France. En dat is toch het hoofddoel voor dit seizoen.

Kelderman haalde in elk geval letterlijk de eindstreep in de zware etappekoers en dat was in het licht van alle pech waar hij de afgelopen maanden mee geconfronteerd werd, een opsteker. Even leek hij zelfs de topvijf binnen te dringen, maar de zware bergrit zaterdag onder beestachtige omstandigheden verliep niet goed voor de kopman van BORA-hansgrohe. Mist, regen en vooral kou pleegden een zware aanslag op het gestel van de renners. Kelderman verloor bijna twee minuten op ritwinnaar Michael Woods. ‘Het was overleven.’

Woods begon zondag met elf seconden voorsprong op Geraint Thomas aan de lastige race tegen de klok over 16 kilometer. Dat de Canadees geen beste tijdrijder is bleek al snel want Thomas had binnen een mum van tijd het verschil weggewerkt. Uiteindelijk verloor Woods bijna een minuut ten opzichte van Thomas , die een verwoede poging deed ook de dagzege te grijpen. De oud-Tourwinnaar  bleef steken op de derde plaats, 17 seconden achter Remi Cavanga, maar smaakte in elk geval het genoegen de Ronde van Romandië als winnaar te voltooien.

Ook Kelderman was in de tijdrit nog een stuk sneller dan Woods, maar hij bleef tiende in het algemeen klassement. Achter Thomas (Ineos Grenadiers) werd zijn ploeggenoot Richie Porte tweede en Fausto Masnada derde. Een knappe prestatie leverde de jonge Thymen Arensman van Team DSM met een elfde plaats in de eindrangschikking. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) daarentegen beleefde een moeizaam optreden en eindigde op plaats 21.