Kelderman stelt danig teleur, Van der Poel behoudt geel

Wielrennen Redactie

Vooraf werd hij voorzichtig getipt als de man die de gele trui wel eens kon veroveren. Wilco Kelderman oogde immers sterk in de eerste hectische dagen van de Tour en had in het verleden bewezen een goede tijdrit te kunnen rijden. Maar het viel tegen. Niet de Barnevelder maar een Sloveen imponeerde in de race tegen de klok over ruim 27 km. Plus een andere Nederlander. Mathieu van der Poel gaf weliswaar 31 tellen toe op Pogačar, maar behield het geel.

Waar is toch de Kelderman gebleven die in zijn jonge jaren tot de beste tijdrijders ter wereld behoorde? In het Critérium du Dauphiné reed hij weliswaar een goede tijdrit, maar een echt spetterende chronorace is al jaren zoek. Hoe anders was dat woensdag met bijvoorbeeld Pogačar, de verrassende Tourwinnaar van vorig jaar. De jonge Sloveen kletste er vanaf de start van de 27,2 kilometer vol in en liet telkens de beste tussentijden noteren.

Eenzelfde ongebreidelde vechtlust viel er te bespeuren bij de leider in het algemeen klassement, Mathieu van der Poel. Hij kwam na ruim 10 km als vijfde door met een achterstand van 22 seconden. Dat was sneller dan Kelderman die bij het eerste meetpunt al een halve minuut toegaf.

De kopman van BORA-hansgrohe was weliswaar niet helemaal ongeschonden uit de eerste twee ritten met de talrijke valpartijen gekomen, maar de schade bleef beperkt tot een pijnlijke elleboog. Daarom waren de verwachtingen ook zo hooggespannen, te meer daar het parcours – constant op en af – hem goed leek te liggen. Maar zelfs Primož Roglič was met zijn danig gehavende lichaam bij het eerste tussenpunt nog een stuk sneller dan Kelderman.

De ontketende Pogačar reed ook in het vervolg iedereen de vernieling in. Om te zeggen dat hij al een voorschot nam op zijn tweede Tourzege is nog wat voorbarig, maar dat hij in een supervorm verkeert is wel zeker. De Sloveen won de etappe met een voorsprong van 19 seconden op Stefan Küng. Van der Poel werd vijfde op 31 seconden, Roglič verspeelde als nummer zeven 44  seconden en Kelderman liefst 1.49. Hij werd 27ste, nog achter Stefan Kruijswijk (21), en tuimelde uit de top-10.

Dylan van Baarle eindigde op plaats 101 met een achterstand van 3.55, maar de Veenendaler hoefde niet voluit te gaan. Hij moet immers zijn kopmannen van INEOS Grenadiers straks bijstaan in het hooggebergte.